ΤΟΠΙΚΑ

Νέος Κανονισμός Αποχέτευσης στη ΔΕΥΑΜΒ

νέος-κανονισμός-αποχέτευσης-στη-δευ-15941

H έγκριση του Κανονισμού Αποχέτευσης έρχεται προς έγκριση στο αυριανό Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ. Όπως τονίζεται στην εισήγηση που έρχεται προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης «ο παρών Κανονισμός Αποχέτευσης καταργεί τον ισχύοντα που είχε κυρωθεί με το Π.Δ 177/09-06-1987 καθώς και τα προβλεπόμενα στο Π.Δ 354/07-10-1988 περί του «τρόπου κατασκευής από την Δημοτική Επιχείρηση Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Μείζονος Περιοχής Βόλου της εξωτερικής διακλάδωσης προς σύνδεση ακινήτων με το αποχετευτικό δίκτυο».

Ο νέος Κανονισμός, όπως σημειώνεται στην εισήγηση, περιλαμβάνει τους όρους της εν γένει λειτουργίας και χρήσης του δικτύου αποχέτευσης των ακαθάρτων οικιακής χρήσης και των όμβριων της περιοχής αρμοδιότητας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ). Επίσης σε Παράρτημα με τίτλο «Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης » τίθενται οι επί πλέον προϋποθέσεις και όροι διάθεσης στο δίκτυο αποχέτευσης, αποβλήτων άλλων χρήσεων πλην οικιακών σύμφωνα με την ΚΥΑ 5673/400/1997 (ΦΕΚ. 192Β/14-3-1997) «Μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων»..

Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι:

– η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και των εργαζομένων της στα αποχετευτικά δίκτυα και τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ

– η προστασία του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων.

– η καλή, ασφαλής και οικονομική λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης.

– η εξασφάλιση της αποδοτικής και οικονομικής λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και της επεξεργασίας ιλύος

– ο έλεγχος ότι, οι απορρίψεις από τους σταθμούς επεξεργασίας δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και δεν εμποδίζουν τους υδάτινους αποδέκτες να πληρούν τις απαιτήσεις άλλων κοινοτικών οδηγιών και η διασφάλιση της διάθεσης ιλύος με ασφαλή και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο

– η ρύθμιση των σχέσεων της ΔΕΥΑΜΒ και του πολίτη-χρήστη των υπηρεσιών της.

Με το νέο Κανονισμό, όπως τονίζουν οι συντάκτες του Κανονισμού περιγράφονται με σαφήνεια:

– οι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΜΒ και οι ευθύνες-υποχρεώσεις των πολιτών-χρηστών για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των δικτύων αποχέτευσης .

οι νέες διαδικασίες για την χορήγηση αδειών για σύνδεση των ακινήτων προσαρμοσμένες στην ισχύουσα νομοθεσία έκδοσης οικοδομικών αδειών με στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και εύχρηστης βάσης δεδομένων για τα ακίνητα.

– προβλέπεται νέα μέθοδος υπολογισμού του δικαιώματος σύνδεσης με την οποία το ακίνητο κοστολογείται βάσει της επιφάνειας και της πρόσοψης του ακινήτου.

– καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις των προς σύνδεση ακινήτων.

– επιβάλλονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού και του Ειδικού Κανονισμού.

– επικαιροποιείται ο κατάλογος με τις ουσίες που απαγορεύεται να απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης

Δημιουργείται παράρτημα ως Ειδικός Κανονισμός με τον οποίο:

– περιγράφεται ο τρόπος χορήγησης άδειας αποχέτευσης στις βιομηχανίες, νοσοκομεία, συνεργεία, χώρους εστίασης και γενικότερα σε κάθε δραστηριότητα η οποία για τη νόμιμη λειτουργία της υπόκειται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

-περιγράφεται επίσης ο τρόπος ελέγχου ποιότητας βιομηχανικών απορροών, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και οι διαδικασίες αντιμετώπισης μη συμμορφώσεων και οι ενδεχόμενες κυρώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου