ΤΟΠΙΚΑ

Περιφορά του Επιταφίου

περιφορά-του-επιταφίου-15917

Πλήθος κόσμου στους ναούς και στην τελετή Αποκαθηλώσεως στο Λόφο της Παναγίας Ξενιάς

Αύριο Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το θείο δράμα και η Εκκλησία μας παρουσιάζει τη Θεόσωμο Ταφή του Χριστού, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν για μια ακόμη χρονιά την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου.

Στις 8.30 π.μ. στους ναούς θα ψαλούν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ωρες και στις 10.30 ο Μέγας Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα μιλήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Στις 7.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Τα εγκώμια θα ψάλει Βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Μιχαήλ Μελέτη.

Η τελετή της Αποκαθηλώσεως θα πραγματοποιηθεί και φέτος, κατά την παράδοση, στο Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, στις 3 μ.μ., από τον κ. Ιγνάτιο, τον οποίο θα πλαισιώνει ο κλήρος της επαρχίας Αλμυρού και θα παραστούν πλήθος πιστών.

Στα κοιμητήρια

Από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το δήμο Βόλου, αποφασίστηκε να τελεστεί με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, η Ακολουθία και η Περιφορά των Επιταφίων, των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου – Νέας Ιωνίας (Κοιμητήρια «Κούκου» και Ταξιαρχών).

Στο νέο κοιμητήριο (Κούκου), η Ακολουθία του Επιταφίου θα γίνει διά μέσου των οδών του Κοιμητηρίου στη 1.30 μ.μ. με πομπή αποτελούμενη από άνδρες του Στρατού και της Φιλαρμονικής του δήμου Βόλου.

Στο παλαιό Κοιμητήριο η Ακολουθία της Μ. Παρασκευής θα αρχίσει την 4.30 μ.μ., η δε περιφορά του Επιταφίου διάμέσου των οδών του Νεκροταφείου θα αρχίσει την 6 μ.μ.

Περιφορά επιταφίων

Με λαμπρότητα, επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθούν η Ακολουθία, η Περιφορά και η συγκέντρωση στον παραλιακό χώρο των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου και των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως, Αναλήψεως και Αγίου Κωνσταντίνου. Η προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί στις 8.45 μ.μ.

Μετά το τέλος της Ακολουθίας, στις 9.30 μ.μ, θα σχηματιστεί πομπή, προκειμένου να γίνει περιφορά του επιταφίου. Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου θα διέλθει από τις οδούς Ερμού – Σπ. Σπυρίδη – Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Αργοναυτών. Ο Επιτάφιος του Αγίου Κωνσταντίνου θα διέλθει την οδό Αργοναυτών. Ο Επιτάφιος της Μεταμορφώσεως θα διέλθει από τις οδούς Μεταμορφώσεως – Γ. Καρτάλη – Ιωλκού – Αργοναυτών. Ο Επιτάφιος του ιερού ναού Αναλήψεως, θα διέλθει από τις οδούς Γκλαβάνη – Αργοναυτών.

Ο κ. Ιγνάτιος θα μιλήσει στο πλήθος των πιστών που θα είναι συγκεντρωμένο στην παραλία, ακολουθώντας την περιφορά των επιταφίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου