ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ευαγγελίστρια σήμερα η Μονάδα Αιμοδοσίας

στην-ευαγγελίστρια-σήμερα-η-μονάδα-αι-159028

Ο πόλεμος του κορονοϊού βρίσκεται ακόμη μπροστά μας

Μειωμένη είναι η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νομαρχιακού Γενικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Λόγω του κορονοϊού οι εθελοντές αιμοδότες φοβούνται να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Ετσι η Μονάδα Αιμοδοσίας φρόντισε η προσέλευση να γίνεται μέσα από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όχι από τα επείγοντα και παράλληλα προβαίνει καθημερινά σε εξορμήσεις.

Ο διευθυντής της Μονάδας Αιμοδοσίας Στυλιανός Λαφιωνιάτης λέει ότι η Μονάδα θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στο διάστημα 09:00 – 13:30 και απευθύνει κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή όπως συμβαίνει και σε όλες τις εξορμήσεις.

Μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τις ζωές. Ο κ. Λαφιωνιάτης επισημαίνει ότι τηρούνται αυστηρά όλες οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα πρόληψης περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Στη Μονάδα εισέρχονται ένας – ένας οι αιμοδότες με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ ούτως ή άλλως η επιλογή του αιμοδότη γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια», τόνισε.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας τηρεί τα διεθνή δεδομένα, λαμβάνοντας ιστορικό προσανατολισμένο στο ιστορικό επαφής του αιμοδότη και το περιβάλλον του.

Μέχρι τώρα έχει διοργανώσει αιμοδοσίες στον Άγιο Νικόλαο, το λιμάνι, τα δικαστήρια. «Πέραν των εξορμήσεων στην πόλη επισκεπτόμαστε και τα χωριά σε συνεργασία με τους συλλόγους. Αυξήσαμε τις εξορμήσεις γιατί ο κόσμος φοβάται να μας επισκέπτεται στο Νοσοκομείο», τονίζει ο ίδιος.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. «Συγκεντρώνουμε διπλάσιες ποσότητες αίματος σε σχέση με εκείνες που μαζεύουμε στο διάστημα λήψης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού», λέει ο ίδιος.

Η Μονάδα Αιμοδοσίας δεν έχει ελλείψεις σε αίμα καθώς έχουν ελαττωθεί τα τακτικά χειρουργεία, ενώ για λόγους ετοιμότητας γίνεται μία πιο σφιχτή διαχείριση των μονάδων ώστε ποτέ κανένας πολίτης να μην κινδυνεύσει από έλλειψη αίματος.

Όμως ο αγώνας με τον κορονοϊό είναι μπροστά μας και ο ιός χτυπά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. «Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προτρέπει για λόγους πρόληψης σε αύξηση των αιμοληψιών στους εξωτερικούς χώρους.

Με την εθελοντική αιμοδοσία προσφέρουμε ζωή, δείχνουμε την πραγματική αγάπη μας στον συνάνθρωπο, κάνουμε μία ανιδιοτελή προσφορά».

Η Μονάδα Αιμοδοσίας λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Βόλου και με τη δράση της σώζει καθημερινά ανυπολόγιστο αριθμό ατόμων που βρίσκεται σε ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μπροστά σε παρόμοια πρόκληση, όπως του κορονοϊού, και κρούει καμπανάκι κινδύνου για τις ανάγκες σε αίμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου