ΤΟΠΙΚΑ

Ελάχιστα καινούργια ξενοδοχεία

ελάχιστα-καινούργια-ξενοδοχεία-158547

Πολύ μικρό έως μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο πεδίο των τουριστικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας, που κάνουν λόγο για δεκατρείς μόλις προεγκρίσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2014 δόθηκαν 4 προεγκρίσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, 1 προέγκριση τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας και 1 προέγκριση παραδοσιακού καταλύματος. Το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς δόθηκαν 2 προεγκρίσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, 2 προεγκρίσεις ξενοδοχείων και 1 προέγκριση παραδοσιακού καταλύματος, ενώ στη διάρκεια του Ιουλίου δόθηκαν μόλις 2 προεγκρίσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα, σε συνάρτηση με την σαφή κάμψη που παρουσίασε ο τουρισμός λόγω της κρίσης, δημιούργησαν ένα δυσάρεστο σκηνικό για τους εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι δεν έλαβαν την απόφαση, να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τα αριθμητικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί, απεικονίζουν την πραγματικότητα, καθώς όλες οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν συν ο φόρος ακινήτων, είναι ανασταλτικά για τις νέες επενδύσεις». Παράλληλα ο κ. Ζαφείρης υπογραμμίζει ότι η Ενωση Ξενοδόχων έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και ίδρυσης γραφείου προσέλκυσης επενδύσεων.

Η γενική θέση που διατυπώνουν οι ξενοδόχοι, δια του κ. Ζαφείρη, αποτυπώνεται ευκρινώς στη φράση «με ένα μη σταθερό φορολογικό σύστημα, με εγκυκλίους και νόμους που αλλάζουν νυχθημερόν, με ένα γραφειοκρατικό κράτος, το οποίο ξεκινώντας από την ίδρυση μιας εταιρείας ή την κατασκευή πολύ περισσότερο του ξενοδοχείου, δημιουργεί μόνο προβλήματα, αντιλαμβάνεστε ότι και αυτοί οι λίγοι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, είναι άξιοι επιβράβευσης».

Η στατική εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ξενοδοχειακές επενδύσεις, είναι απόρροια της διαδικασίας που ακολουθείται από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να μη δίνονται κίνητρα στους επενδυτές και να μην καθίσταται εφικτή, ως εκ τούτου, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος είναι διστακτικός και δεν κάνουν επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία καινούργιων μονάδων στο νησί». Σύμφωνα με τον ίδιο η κακή τραπεζική νοοτροπία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνονται χρηματοδοτήσεις, λειτουργούν ανασταλτικά για τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ομογενείς με αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι διαπρέπουν σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και αλλοδαποί επιχειρηματίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι διερευνούν πολύ προσεκτικό το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο νησί, εντούτοις, διστάζουν. Ο κ. Γιολδάσης εκφράζει την πεποίθηση ότι αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα που άρχισε να διαφαίνεται φέτος, και τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξει το κλίμα και οι πολυπόθητες επενδύσεις, θα γίνουν επιτέλους πράξη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου