ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν το επίδομα για «ψύλλου πήδημα»

χάνουν-το-επίδομα-για-ψύλλου-πήδημα-158268

Χάνουν το επίδομα ανεργίας για «ψύλλου πήδημα» και μένουν με άδεια χέρια. Υπολογίζεται ότι από μήνα σε μήνα «διαγράφονται» από το μητρώο των επιδοτούμενων ανέργων στη Μαγνησία τουλάχιστον από 20 μέχρι 50 άτομα και αυτό διότι έτσι «επιτάσσουν» οι διατάξεις της νομοθεσίας.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακόμη και η αμοιβή που μπορεί ένας άνεργος να πάρει για μία δουλειά του ποδαριού που θα κάνει μπορεί να του στοιχίσει το επίδομα ανεργίας, εάν περιλαμβάνεται σε αυτούς που επιδοτούνται μηνιαίως μετά από απόλυση.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση πλέον έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα με το παραμικρό ο κάθε επιδοτούμενος να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός.

Το ίδιο ισχύει και για τους δεκάδες ανυποψίαστους ανέργους, ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα.

Από τις αρχές του 2013, ο ΟΑΕΔ διενεργεί έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας και ποιοι όχι και δεν αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων. Ελέγχει πίσω στον χρόνο για μια 4ετία. Οταν εντοπίζει ότι ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε σταματάει να χορηγεί την επιδότηση.

Ετσι ουσιαστικά σε όσους ο ΟΑΕΔ εντοπίσει ότι έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας δίνεται αμέσως εντολή και σταματάει η επιδότηση. Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι τα μεγαλύτερα «θύματα» καθώς στην πλειοψηφία τους απασχολούνται για έξι μήνες τον χρόνο, και επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται διάφορα σενάρια για νέα συρρίκνωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, όπως να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα εισοδήματα που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει, δηλαδή τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα δίκυκλα, που έχει στην κατοχή του.

Επιπλέον υπάρχει πρόταση να λαμβάνονται υπόψη και οι αποταμιεύσεις και οι πάσης φύσεως επενδύσεις των χρημάτων του, δηλαδή οι καταθέσεις του στις τράπεζες, τα ομόλογα, οι μετοχές, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τυχόν άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και παράγωγα στα οποία έχει τοποθετήσει τα χρήματά του.

Για τον προσδιορισμό της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάθε φορολογουμένου μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», δηλαδή η βάση δεδομένων που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών καταχωρίζοντας πληροφορίες για όλα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου