ΤΟΠΙΚΑ

Εκστρατεία πόρτα – πόρτα σε πολυκατοικίες για τα όμβρια από τη ΔΕΥΑΜΒ

εκστρατεία-πόρτα-πόρτα-σε-πολυκατοι-157665

Αρχίζει η ΔΕΥΑΜΒ για την ελάφρυνση του δικτύου ακαθάρτων και του βιολογικού, ο οποίος στην κακοκαιρία «Διομήδης» δέχθηκε τριπλάσιο από το σύνηθες φορτίο

Εκστρατεία πόρτα – πόρτα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως σε ομίλους πολυκατοικιών θα αρχίσει άμεσα η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υποχρέωσή τους να δημιουργήσουν δίκτυο που θα οδηγεί τα όμβρια προς τα ρείθρα των πεζοδρομίων και από εκεί στα φρεάτια. Παρανόμως σήμερα, πολλά δίκτυα ομβρίων πολυκατοικιών είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο ακαθάρτων και να δοκιμάζονται οι αντοχές των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργο Τόρη, το 2020 και το 2021, η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε πολυδάπανη συντήρηση του δικτύου ομβρίων. «Εγινε πλήρης καθαρισμός και εξασφαλίστηκε η άρτια λειτουργία περισσότερων των 5.000 φρεατίων ομβρίων. Επίσης συντηρήθηκαν πολλά κεντρικά φρεάτια και έγιναν σημειακές παρεμβάσεις άρσης των αποφράξεων που υπήρχαν στο δίκτυο», αναφέρει.

«Το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης παρέμβασης αποτυπώθηκε με θετικό τρόπο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Διομήδης» που έπληξε τον Βόλο, στις αρχές Ιανουαρίου. Η βροχή έφθασε στα 120 χιλιοστά σε 16 ώρες, ωστόσο σε κανένα σημείο της πόλης δεν παρατηρήθηκε πλημμυρικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι με τις παρεμβάσεις που κάναμε και ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα παρεμβάσεων στο δίκτυο ομβρίων, φαινόμενα πλημμυρισμένων δρόμων και κινδύνων για ανθρώπινες περιουσίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν», τονίζει ο κ. Τόρης.

Ωστόσο, εξαιτίας της κακής πρακτικής σύνδεσης των δικτύων ομβρίων κυρίως σε περιπτώσεις πολυκατοικιών με το δίκτυο ακαθάρτων, δοκιμάστηκαν οι αντοχές του βιολογικού καθαρισμού. Στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων τη συγκεκριμένη ημέρα της κακοκαιρίας «Διομήδης» οδηγήθηκε φορτίο συνολικού όγκου 106.000 κυβικών όταν η συνηθισμένη καθημερινή παροχή αφορά σε 35.000 κυβικά. «Χάρη στον καλό σχεδιασμό του βιολογικού και στις προσπάθειες των εργαζομένων, το σύστημα άντεξε αυτό το χτύπημα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης του δικτύου ακαθάρτων, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί και το αποτέλεσμα της επεξεργασίας λυμάτων από τον βιολογικό.

«Χωρίς καμία διάθεση επιβολής ποινών προς τους καταναλωτές, θα επισκεφθούμε το σύνολο των πολυκατοικιών και θα ενημερώσουμε για το πρόβλημα που προκαλείται. Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατανοητό και οι διαχειριστές θα φροντίσουν να δρομολογήσουν τις μικρής έκτασης παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου τα όμβρια να καταλήγουν στο δίκτυο ομβρίων κι όχι στο δίκτυο αποχέτευσης με αρνητικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και όχι μόνο», σημείωσε ο κ. Τόρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου