ΤΟΠΙΚΑ

Δίωρος αποκλεισμός στο μπλόκο Ριζομύλου

δίωρος-αποκλεισμός-στο-μπλόκο-ριζομύ-157627

Σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας στο ύψος του αγροτικού μπλόκου Ριζόμυλου προχώρησαν για δύο ώρες χθες το απόγευμα αγρότες και φορείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα αλλά για επανάληψη εξαγγελιών και ότι αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας, καθώς όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που προβάλλουν και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά δεν προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Ειδικότερα αναφορικά με το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, τόνισε ότι ενώ ζητούν κατάργηση της ρήτρας στο ρεύμα, η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% την περίοδο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2021 και του 50% για Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2022, όταν οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, όπως και η κατανάλωση ρεύματος. Για το αφορολόγητο πετρέλαιο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει την παλαιότερη απόφαση για επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά περίπου για το 1/3 των αγροτών, «όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο». Όσο για την επιδότηση ζωοτροφών – αγροεφοδίων επισημαίνουν την επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για ζωοτροφές, μόνο την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, ενώ διερωτώνται αν γνωρίζει η κυβέρνηση τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ, είπε ο ίδιος.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου, ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας.

Συνεχίζονται τα μηνύματα στήριξης

Συνεχίζονται τα μηνύματα και οι ανακοινώσεις στήριξης στον αγώνα των αγροτών. Σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Μαγνησίας, της πολιτικής κίνησης «Πράσινη Αριστερά», μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση, αφού έβγαλε τα ΜΑΤ στον δρόμο, ανακοίνωσε μέτρα «στήριξης».
Έτσι αποκαλεί τον εμπαιγμό.
Οι αγρότες απαιτούν την κατάργηση της ρήτρας προσαρμογής και η κυβέρνηση αυξάνει το ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα εγκαταλειφθούν με ότι σημαίνει για την εθνική οικονομία.

Τα ίδια προβλήματα έχουν και οι κτηνοτρόφοι.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροδιατροφικό τομέα που να διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια, την προστασία της δημόσιας υγείας και το σεβασμό στο περιβάλλον.
Στόχος της πολιτικής πρότασης της «Πράσινης Αριστεράς» είναι η συγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα με τη μεγαλύτερη επάρκεια σε διατροφικά είδη και παραγωγή προϊόντων και τροφίμων, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Είναι ανάγκη η ενίσχυση της αυτάρκειας σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα, το ικανοποιητικό εισόδημα στους απασχολούμενους στην αγροτική παραγωγή και η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η χρηματοδότηση και η στήριξη του αγροτικού τομέα και των αγροτών είναι απαραίτητη. Μία νέα ΚΑΠ και η δημιουργία Επενδυτικής Αγροτικής Τράπεζας με δημόσιο χαρακτήρα, είναι εντελώς απαραίτητες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου