ΤΟΠΙΚΑ

Γολγοθάς η επιτήρηση στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου

γολγοθάς-η-επιτήρηση-στο-ίδρυμα-αγωγή-157564

Ζητούμενο εξακολουθεί να είναι ο διαχωρισμός των τροφίμων στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, παρά τις δύο μέσα σε ένα μήνα καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων.

Τρόφιμοι του αναμορφωτηρίου ηλικίας από 8 έως 21 ετών φιλοξενούνται σε τρεις θαλάμους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο μικρά παιδιά με εφήβους.

Αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα στο Ιδρυμα είναι περί τα 27-28 παιδιά, αφού πολλοί ανήλικοι απουσιάζουν σε καλοκαιρινές διακοπές.

Ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων φτάνει τα 45 παιδιά και τα ξεπερνά καθώς από τότε που έκλεισε το Ιδρυμα Κορυδαλλού αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των φιλοξενούμενων τροφίμων!

Οι φύλακες του Ιδρύματος ανεβαίνουν καθημερινά γολγοθά προκειμένου να επιτηρούνται τα παιδιά. Ολο το προσωπικό δίνει κυριολεκτικά μάχη.

Ομως ιδιαίτερα στη φύλαξη λόγω του ευαίσθητου του αντικειμένου τα προβλήματα είναι πολλά. Λόγω της δικαιολογημένης προστασίας που παρέχει σε δράστες σοβαρών πράξεων η ανηλικότητα, στο Ιδρυμα φιλοξενούνται κατά καιρούς ακόμη και παιδιά που έχουν εκτίσει φυλακή.

Ο προβληματισμός ότι η βία στις φυλακές μπορεί να μεταφέρεται στο αναμορφωτήριο είναι διάχυτος όταν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις.

Ενώ σε κάθε βάρδια πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φύλακες οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τρομακτικές.

Στην επιτήρηση του κτιρίου που έχει έκταση που φτάνει τα 3,5-4 στρέμματα βρίσκεται σε κάθε βάρδια ένας φύλακας…

Συνολικά οι φύλακες στο Ιδρυμα ανέρχονται στους έξι, εκ των οποίων οι δύο λείπουν σε άδεια, ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται να γίνουν δύο συνταξιοδοτήσεις.

Ενήμερο για τις ελλείψεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προχωρεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα σε καμία ενέργεια παρά τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ενήμερο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και για τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη χώρων φιλοξενίας καθώς ανά τακτά διαστήματα οι εργαζόμενοι κάνουν τις παρατηρήσεις τους όπως υποχρεώνονται από το υπουργείο να πράξουν.

Η πρόβλεψη για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός νέου χώρου για τη διαμονή των παιδιών έχει επίσης τεθεί, όμως η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελέτης.

Στο Ιδρυμα δεν υπάρχει καν λεωφορείο για τις μετακινήσεις των παιδιών, ενώ η συνεργασία για θέματα του αναμορφωτηρίου όπως περιποίηση του πρασίνου και μεταξύ άλλων εργασίες για επισκευές δεν είναι δεδομένη από ορισμένους τοπικούς φορείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου