ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μενδώνη: Εύλογο το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ για την Περιστέρα Αλοννήσου

μενδώνη-εύλογο-το-χρηματικό-αντίτιμο-157504

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, το οποίο συγκέντρωσε συνολικά 600 άτομα επισκέπτες/δύτες σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από την έναρξη λειτουργίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, 246 καταδύθηκαν στο αρχαίο ναυάγιο το 2020 και 354 το 2021, αντίστοιχα. Για τα άτομα αυτά, διενεργήθηκαν 66 καταδύσεις στην Αλόννησο και 80 στη Σκόπελο.

Με το ζήτημα της επιβολής εισιτηρίου, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στο κόστος λειτουργίας του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστέρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκου με θέμα «Επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου».

Ο καταδυτικός χώρος του ναυαγίου της Περιστέρας, σε βάθος 30 περίπου μέτρων, είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στη Μεσόγειο της κλασικής περιόδου. Η λειτουργία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου Περιστέρας χρηματοδοτήθηκε από το Συνεργατικό Πρόγραμμα BLUEMED (ξεκίνησε το 2016) και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας-ΕΣΠΑ 2014-2020 τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω της μεγάλης οικονομικής και τουριστικής σημασίας του, για την Αλόννησο και την ευρύτερη περιοχή.

Οπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «η διετής πιλοτική λειτουργία του, απέδειξε και το υψηλό κόστος λειτουργίας του, το οποίο θα κληθεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου το Δημόσιο – δια του ΥΠΠΟΑ – από τον Μάρτιο του 2023, με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό. Κατά τη δίχρονη πιλοτική λειτουργία, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διαπίστωσε και το πραγματικό κόστος ενός, εν λειτουργία υποβρύχιου μουσείου», σημείωσε η Υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου 2020 και 2021, επισκέφθηκαν το ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου, συνολικά 600 άτομα επισκέπτες/δύτες: 246 το 2020 και 354 το 2021.

Ενδεικτικά, για την πεντάμηνη λειτουργία, η δαπάνη -χωρίς να συνυπολογίζονται άλλα τρέχοντα έξοδα- ανήλθε έως και 65.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και στην περίπτωση που εξαρχής είχε καθιερωθεί αντίτιμο κατάδυσης στο ναυάγιο, τα έσοδα υπέρ του ΟΔΑΠ, θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 46% των ετήσιων λειτουργικών εξόδων του αρχαιολογικού χώρου, εξήγησε η υπουργός.

«Ως εκ τούτου, το χρηματικό αντίτιμο των 50 ευρώ κρίθηκε εύλογο από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να καλύπτονται -έστω και μερικώς- τα έξοδα ενός υποδειγματικά οργανωμένου επισκέψιμου ενάλιου χώρου, με υψηλό κόστος λειτουργίας» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.

Οπως ανέφερε παράλληλα η κ. Μενδώνη «σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό έργο σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που στοχεύει στην αξιοποίηση των καταδυτικών δυνατοτήτων του Παγασητικού και των Βόρειων Σποράδων.

Το υπό εξέλιξη έργο αφορά στη λειτουργία τριών ακόμη ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στον Παγασητικό: στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης, στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης και στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου