ΤΟΠΙΚΑ

Ούριος άνεμος στην κρουαζιέρα

ούριος-άνεμος-στην-κρουαζιέρα-157411

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στην κρουαζιέρα, μετά τις φουρτούνες που προκάλεσαν η πανδημία και οι μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής καταγράφονται 51 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, με τους ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες της περιοχής να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες και τις εξελίξεις στον τουρισμό γενικότερα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παραθέτει την επικαιροποιημένη λίστα με τις αφίξεις που προγραμματίζονται μέχρι στιγμής, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, καταγράφοντας, παράλληλα, τις σκέψεις και τις προσδοκίες επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχουν θετικά δείγματα για τη θερινή περίοδο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά ούτε διαφοροποιήσεις για περισσότερες προσεγγίσεις. Διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία και βρισκόμαστε σε αναμονή για το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ναυτικός πράκτορας Αγγελος Πετεινάρης, για να προσθέσει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τείνει να σταθεροποιηθεί η καμπύλη, εξέλιξη που θεωρείται ενθαρρυντική για τον κλάδο.

Θετικές εξελίξεις βλέπει στην κρουαζιέρα ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κώστας Λεβέντης, ενώ δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» και ταυτόχρονα «επιφυλακτικός».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η αφετηρία φέτος είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, επισημαίνοντας ότι «η αγορά εκ των πραγμάτων πηγαίνει πιο καλά. Υπάρχουν κρατήσεις, έρχονται κρατήσεις για το καλοκαίρι, από τον Μάιο και μετά. Στην κρουαζιέρα, ειδικότερα, εφόσον πραγματοποιούνται εκδρομές και κινούνται οι επισκέπτες μέσα στην πόλη, θα αφήσουν αποτύπωμα στον τουρισμό. Πάντοτε η κρουαζιέρα ενισχύει την τοπική αγορά» τονίζει.

Μικρή ανάσα για την τοπική αγορά η παρουσία των τουριστών οι οποίοι επιλέγουν την κρουαζιέρα για να γνωρίσουν λιμάνια και προορισμούς, με τον Κώστα Λεβέντη να τονίζει ότι «όσο περισσότερα σημεία αναφοράς διαθέτει μια περιοχή, τόσο περισσότερο ενισχύεται η τουριστική της παρουσία».

Δράσεις συνεργασίας

Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θέκλα Καμμένου, κάνοντας λόγο για «επανεκκίνηση στην κρουαζιέρα» μετά τις φουρτούνες των προηγούμενων μηνών.

Βασικός παράγοντας για την επιθυμητή ανάπτυξη στο πεδίο της κρουαζιέρας είναι, σύμφωνα με την ίδια, οι συμπράξεις με άλλα λιμάνια, ο σχεδιασμός νέων διαδρομών, η στενότερη συνεργασία φορέων και τουριστικών πρακτόρων, όλων των άμεσα εμπλεκόμενων, προκειμένου να παρουσιαστεί με ακόμη πιο δυναμικό προφίλ η περιοχή στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από όλα τα λιμάνια της Ελλάδας που μπορούν να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια. Το ζήτημα είναι να βγάλουμε διαδρομές και να τους δείξουμε γιατί πρέπει να έρθουν στην περιοχή μας. Είμαι αισιόδοξη ότι υπάρχει επανεκκίνηση, είμαι αισιόδοξη ότι οι εταιρείες μάς εμπιστεύονται. Θα επιθυμούσα, όμως, να γίνει πιο συντονισμένη δουλειά για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επισημαίνει η ίδια.

Οι φετινές αφίξεις

«Ποδαρικό» έκανε στο λιμάνι του Βόλου κρουαζιερόπλοιο Viking Sky, το οποίο κατέπλευσε στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται να επανέλθει στις 28 Νοεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade καταπλέει στις 20 Απριλίου, στις 18 Μαΐου, στις 8 Ιουνίου, στις 29 Ιουνίου, στις 20 Ιουλίου, στις 10 Αυγούστου, στις 31 Αυγούστου, στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 12 Οκτωβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Europa αναμένεται να καταπλεύσει στις 23 Μαρτίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Emerald Azzurra αναμένεται στο λιμάνι του Βόλου στις 31 Μαρτίου.

Το κρουαζιερόπλοιο AIDAmira έχει προγραμματίσει κατάπλους: στις 19 Απριλίου, στις 3 Μαΐου, στις 17 Μαΐου, στις 31 Μαΐου, στις 14 Ιουνίου, στις 28 Ιουνίου, στις 12 Ιουλίου, στις 26 Ιουλίου , στις 9 Αυγούστου, στις 23 Αυγούστου, στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sea αναμένεται να προσεγγίσει το λιμάνι του Βόλου στις 26 Απριλίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Azamara Pursuit στις 15 Μαΐου.

Το κρουαζιερόπλοιο Azamara Journey στις 29 Μαΐου, στις 21 Ιουνίου και στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Το κρουαζιερόπλοιο Azamara Onward στις 14 Ιουλίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris στις 20 Ιουλίου, στις 3 Αυγούστου και στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Riviera στις 28 Ιουλίου και στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Le Jacques Cartier στις 19 Αυγούστου.

Το κρουαζιερόπλοιο Europa 2 στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Le Bougainville στις 10 Οκτωβρίου, στις 17 Οκτωβρίου και στις 24 Οκτωβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Nautica στις 17 Οκτωβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sea στις 21 Οκτωβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal στις 27 Οκτωβρίου, στις 3 Νοεμβρίου, στις 10 Νοεμβρίου και στις 17 Νοεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Star στις 15 Νοεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Mars την 1η Δεκεμβρίου.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Venus στις 11 Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου