ΤΟΠΙΚΑ

Απαλλάσσονται οι αιρετοί από φορολογικές κυρώσεις

απαλλάσσονται-οι-αιρετοί-από-φορολογ-157412

Ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή αιρετών της Αυτοδιοίκησης από φορολογικές κυρώσεις για τα χρέη Νομικών Προσώπων που έχουν διαγραφεί. Ανάσα για πολλούς δημοτικούς άρχοντες της Μαγνησίας η γνωμοδότηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από φορολογικές κυρώσεις οι διοικήσεις χρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων των οποίων τα χρέη έχουν διαγραφεί. Οπως είναι γνωστό αρκετοί πρόεδροι νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σε Δήμους της περιοχής έχουν «υποστεί» κυρώσεις σε προσωπικό επίπεδο από την Εφορία και αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Τη γνωμοδότηση έκανε δεκτή το Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη βεβαίωση αυτών σε βάρος των οικείων ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με τον ν. 4071/2012 (άρθρο 10), όπως συμπληρώθηκε με τον ν.4170/2013 (άρθρο 77) συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων τις δημοτικές επιχειρήσεις από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους.

Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αυτό συμβαίνει αφού δεν υφίσταται η οφειλή στο όνομα του αρχικού υπόχρεου δεν μπορεί να υπάρχει στο όνομα του αλληλεγγύως υπόχρεου. Η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται. Ετσι η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι φορολογικές εν γένει διατάξεις οι οποίες οριοθετούν το φορολογικό υποκείμενο, είναι αυστηρού δικαίου και ως εκ τούτου ερμηνεύονται «μέσα σε στενά όρια» με αποτέλεσμα η διοίκηση να υποχρεούται κατά την εφαρμογή των νόμων να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της ανάλογης εφαρμογής.

Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται για το ποσό της κύριας οφειλής.

Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των Δημάρχων των ΟΤΑ που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν προκύπτει εκ του ν. 4071/2012, προσωπική και αλληλέγγυος ευθύνη αυτών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου