ΤΟΠΙΚΑ

Ενωμένος, δυνατός, ακμαίος ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου

ενωμένος-δυνατός-ακμαίος-ο-αγροτικός-157401

Η χαρά της δημιουργίας, η μεγαλύτερη απόλαυση για τους παραγωγούς μελιού

Πενήντα τέσσερα χρόνια λειτουργίας μετρά ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου, από τη στιγμή που το ’68 μία ομάδα παραγωγών αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της, να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό και να φέρει στα νοικοκυριά των Βολιωτών και τα ράφια των καταστημάτων το καλύτερο και το ποιοτικότερο μέλι.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα η ομάδα παρέμεινε ενωμένη, δυνατή, ακμαία. Εφθασε να πουλάει μέσω του πρατηρίου της, στην οδό Ανθ. Γαζή 142, έως και 20 τόνους μέλι. Η αγάπη των παραγωγών για τα μελίσσια τους, το κυνήγι της ανθοφορίας, τα ταξίδια στη φύση, αντάμειψε τους κόπους τους, γεμίζοντας τις κηρήθρες τους με μέλι.

Η χαρά της δημιουργίας έφτιαξε στρατούς μελισσών, πολλαπλασίασε τα μελίσσια. Κι αν ζούμε πλέον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και οι όροι της λειτουργίας της αγοράς έχουν αλλάξει, οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν τη δραστηριοποίησή τους ακέραιοι.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιωάννης Μαργαρίτης περιγράφει στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο Συνεταιρισμός μετράει ενεργά 53 μέλη. Αλλοι έχουν την μελισσοκομία σαν κύρια απασχόληση, άλλοι σαν δευτερεύουσα. Από κοινού έχουν φτιάξει μία πλούσια αγορά προϊόντων με μέλι από κάστανο, έλατο, βελανιδιά, πεύκο, θυμάρι, κουμαριά και άλλα προϊόντα όπως βασιλικό πολτό, κερί, προπόλη. Ταυτόχρονα εφοδιάζουν τους μελισσοκόμους με όλα τα απαραίτητα ήδη, όπως κυψέλες, φόρμες, καπνιστήρια.

Τα μέλη του είναι απ’ όλη τη Μαγνησία και δραστηριοποιούνται παντού στον νομό αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εχουν δικές τους μερίδες στον Συνεταιρισμό και διοχετεύουν την παραγωγή τους, είτε ατομικά είτε μέσω του πρατηρίου είτε και από τα δύο.

Ο ΑγροτικόςΜελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου συνεχίζει να δραστηριοποιείται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχοντας περιορισμένες απώλειες λόγω του τουρισμού, αφού απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους ντόπιους. Οι καταναλωτές γνωρίζουν τα προϊόντα του και την ποιότητά τους και προτιμούν έναντι των αντίστοιχων ξένων που βρίσκουν στα ράφια των μάρκετ.

Εκείνο που δυσκόλεψε πολύ τους παραγωγούς, ώστε να αποτελεί πλήγμα, ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι στην Εύβοια, η οποία έδινε πολύ μεγάλη παραγωγή μελιού από πεύκο που έφθανε και στο 80%.

Η καταστροφή αυτή εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά στη φύση.

Οι μελισσοκόμοι είναι οι μόνοι που διατηρούν σήμερα τα προϊόντα τους στις ίδιες τιμές, από 7 ευρώ το κιλό το μέλι μέχρι 8,5 ευρώ, ανάλογα το είδος, παρά το κύμα ακρίβειας.

Θέλουν τα προϊόντα τους να έχουν κατανάλωση, ενώ το μέλι τους είναι ελεγμένο. Για τη συνέχεια της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης του επιδοτούνται από το κράτος και για τις κυψέλες τους και για τις ατομικές επενδύσεις μέσω προγραμμάτων.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως εργάζεται ένας μελισσοκόμος. Απαιτείται να δείχνει αφοσίωση στα μελίσσια του, αγάπη. Η μελισσοκομία είναι χειρονακτική εργασία και απαιτεί κόπο για να βγει το μέλι.

Ο αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Γιώργος Σκούρας, περιγράφει: «Φροντίζουμε τα μελίσσια μας. Επηρεαζόμαστε από τις καιρικές συνθήκες, όταν ο καιρός δεν βοηθάει. Ετσι κάνουμε μετακινούμαστε συνεχώς από τη μία περιοχή στην άλλη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να βγάλουμε την παραγωγή, να καλύψουμε τα έξοδά μας και να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας».

Το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι οι μελισσοκόμοι δεν έχουν ωράριο και εργάζονται συνεχώς. Τον χειμώνα ασχολούνται με το υλικό στα εργαστήριά τους και στις αποθήκες τους για να προωθήσουν την παραγωγή, παίρνουν δυνάμεις και μπαίνουν εκ νέου σε παραγωγική φάση.

Στην παραγωγή φάση μπορεί να επισκέπτονται πολλά μέρη της Ελλάδας. Να ταξιδεύουν στις Σέρρες, τη Θάσο, τη Πελοπόννησο, οπουδήποτε υπάρχει ανθοφορία. Για παράδειγμα στη λίμνη Κερκίνης έχουν την ανθοφορία από το παλιούρι.

Τοποθετούν τα μελίσσια τους σε δάση με έλατα, βελανιδιές καστανιές. Τους παραχωρούνται χώροι από τα δασαρχεία ή ενοικιάζουν χωράφια. Στα ταξίδια τους με τα φορτηγά είναι είτε μόνοι με τους εργάτες τους, είτε με τις οικογένειές τους. Εχουν μεγάλο ανταγωνισμό από το εξωτερικό όμως, τα προϊόντα τους δεν συγκρίνονται με τα ξένα και το σπουδαιότερο απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας.

«Όταν βλέπουμε τα μελίσσια να γεμίζουν με μέλη αμείβονται οι κόποι μας. Επαναπαύεσαι ότι αυτά που έκανες όλη τη χρονιά θα πιάσουν τόπο. Πλημμυρίζεις από τη χαρά τη δημιουργίας, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Βλέπεις τα μελίσσια να μεγαλώνουν, να αυξάνονται καθημερινά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση», περιγράφει.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού

Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. Εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται πως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι & οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα θεραπευτικό συστατικό.

Το πολύτιμο μέλι είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών. Το αγνό μέλι, το μέλι δηλαδή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, είναι εκείνο που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι. Είναι αυτό, που παραδόθηκε όπως ακριβώς παράχθηκε από τη μέλισσα. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Συγκεκριμένα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας, είναι ελιξίριο ομορφιάς, φροντίζει τα τραύματα, συμβάλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού.

Ακόμη, το μέλι συμβάλει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του βήχα, στη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο, στην αντιμετώπιση του hangover, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, φροντίζει τη στοματική υγιεινή και καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου