ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές από τον Βόλο στην ΙΓ΄ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών

μαθητές-από-τον-βόλο-στην-ιγ΄-μαθητιάδ-15664

Η Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική διοργάνωση αθλητισμού και πολιτισμού για μαθητές Γυμνασίων της χώρας και των ελληνόφωνων σχολείων του εξωτερικού και μοναδική (όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί) για τον τρόπο που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην Πρώτη Σερρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών, από 18 έως και 22 Μαΐου 2018, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Από το Νομό Μαγνησίας θα συμμετέχουν το 3ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου με τους εξής μαθητές: Μάμαλη Ελευθερία, Μαριτσούδη Κρυσταλλία, Μίγδου Ευσταθία, Μουρτζίνου Κωνσταντίνα, Παπαναστασίου Κωνσταντίνο, Παπαρρίζο Μιχαήλ, Στραπάτσα Κωνσταντίνο, Χατζησταματίου Κίμωνα, και συνοδούς τους: Ζαφειρίου Σταματία (διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Βόλου) και Παπαναστασίου Αναστάσιο (καθηγητή Φυσικής Αγωγής, εκπρόσωπο της Μαθητιάδας για το Νομό Μαγνησίας).

Για 5 ημέρες οι μαθητές με βασικό σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» παρακινούνται, ώστε να “παιδευτούν” στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικές και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία! Η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα», καθώς αποτελεί προσομοίωση του γνήσιου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας επισκεπτών και θεατών στα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

Κάθε σχολείο στα πλαίσια της Μαθητιάδας έχει στη διάθεσή του ένα τουριστικό περίπτερο, για να προβάλει το Δήμο, το Νομό ή τη χώρα του, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Οι μαθητές διαμένουν στο «Μαθητικό Χωριό», κάτι αντίστοιχο με το Ολυμπιακό χωριό.

Ήδη στη 16χρονη πορεία της Μαθητιάδας έχουν συμμετάσχει περίπου 10.000 μαθητές από 600 Γυμνάσια από όλους τους νομούς της Ελλάδας και από 45 χώρες του εξωτερικού. Βασικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης παίζουν οι εκατοντάδες εθελοντές όλων των ηλικιών.

(περισσότερες πληροφορίες www.mathitiada.gr).

Τι προσφέρει στον μαθητή:

ü Συμμετέχει σε μία μοναδική διοργάνωση διεθνούς επιπέδου που αποτελεί εμπειρία ζωής

ü Συναναστρέφεται και κάνει φιλίες με παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό

ü Μπορεί να συμμετέχει σε ένα αγώνισμα που του αρέσει, χωρίς να το έχει ξαναδοκιμάσει

ü Συμμετέχει σε ένα σύνολο δράσεων και παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του έργο

ü Είναι η οικονομικότερη εκδρομή που υπάρχει και η μόνη που διαρκεί 5 μέρες

ü Εκπροσωπεί το νομό του και προβάλλει το σχολείο του σε μια διεθνή μαθητική διοργάνωση

ü Οι μαθητές ζουν μια μοναδική εμπειρία εκπαίδευσης

ü Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή και ίδια με αυτήν των τριήμερων εκδρομών

ü Κάνει επαφές με σχολεία από όλη την Ελλάδα οι οποίες συνεχίζονται και μετά τη Μαθητιάδα

ü Αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο διεθνές δίκτυοσχολείων της Μαθητιάδας

Παράλληλες πολιτιστικές δράσεις:

1. ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για την συμμετοχή των σχολείων στη δράση «Γωνιές της Ελλάδας» οι μαθητές προετοιμάζουν την παρουσίαση του τόπου τους, έχοντας έτσι την ευκαιρία να αναζητήσουν και να εντοπίσουν αυτά που κάνουν ξεχωριστή την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να τα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό προς τους επισκέπτες της δράσης. Έκθεμα θα μπορούσε να θεωρηθεί οτιδήποτε προβάλλει τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία και τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής σας. Ο χώρος που θα δοθεί είναι προκαθορισμένος και ορίζεται από τους υπεύθυνους της Μαθητιάδας.

2. ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στην Μαθητιάδα μπορούν να παρουσιάσουν τόσο στους συμμαθητές τους όσο και στο κοινό τις χορευτικές τους ομάδες (μοντέρνος, κλασσικός ή και παραδοσιακός χορός) σε μία εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην συγκεκριμένη μορφή έκφρασης του πολιτισμού. Τα χορευτικά συντονίζονται από εθελοντές εξειδικευμένους στον τομέα του χορού. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν και μεμονωμένα μαθητές οι οποίοι έχουν ταλέντο στο χορό.

3. ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μαθητές οι οποίοι έχουν σχηματίσει μουσικές ομάδες μοντέρνου, παραδοσιακού ή άλλου ρεπερτορίου μπορούν να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Στην ίδια εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν και μεμονωμένα μαθητές οι οποίοι έχουν ταλέντο στη μουσική και γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

4. ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μαθητές οι οποίοι έχουν σχηματίσει θεατρικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν το δρώμενο τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η «Δημοκρατία στην Πράξη» είναι μία δράση που προωθεί την αυτοοργάνωση των μαθητών και την ελεύθερη έκφραση των μαθητών και πραγματοποιείται παράλληλα με τα αγωνίσματα στο «Βήμα της Μαθητιάδας». Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ελεύθερα και δημόσια τα θέματα που τους απασχολούν. Κάθε σχολείο που συμμετέχει,ορίζει δύο μαθητές που θα το εκπροσωπήσουν. Στη δράση έχει δικαίωμα να συμμετέχει αυθόρμητα και όποιος μαθητής ή μαθήτρια θελήσει να αναπτύξει ένα θέμα που τον απασχολεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου