ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα καλλιεργειών, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

στροφή-σε-ελεγχόμενα-περιβάλλοντα-κα-156400

Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις και παγετός προκάλεσαν μικρές ζημιές κυρίως σε φυλλώδη κηπευτικά – Ελλείψεις θα καλυφθούν από εισαγωγές από άλλες πόλεις

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΝΟΥ

Μπορεί ο φετινός χειμώνας να ήρθε… στην ώρα του, με τις χιονοπτώσεις να βρίσκουν τα φυτά σε βιολογικό στάδιο τέτοιο που δεν επέτρεψε σημαντικές ζημιές, οι συνθήκες παγετού όμως που ακολούθησαν επηρέασαν καλλιέργειες κυρίως με φυλλώδη κηπευτικά. Μικρής έκτασης ζημιές, θα προκαλέσουν και μικροελλείψεις στην τοπική αγορά που καλείται να καλύψει τις ανάγκες της είτε με εισαγωγές από γειτονιές περιοχές είτε από το εξωτερικό. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι αποτελεί πλέον τάση και στη Μαγνησία, η στροφή παραγωγών κυρίως «ευαίσθητων» καλλιεργειών σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνο Λάμπρο, η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς», που έπληξε και τον νομό, δεν φαίνεται να προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, παρά τις χιονοπτώσεις και τις εξαιρετικά χαμηλά θερμοκρασίες που επικράτησαν.

«Το καιρικό φαινόμενο βρήκε τα φυτά σε βιολογικό στάδιο τέτοιο που δεν επέτρεψε σημαντικές ζημιές. Ηταν πραγματικός χειμώνας που ήρθε τη σωστή στιγμή. Τα φυτά χρειάζονται τον χειμώνα. Αφενός για να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφορέας, αφετέρου γιατί οι συνθήκες ψύχους διακόπτουν τον λήθαργο των οφθαλμών και το φυτό μπορεί να ξεκινήσει τη σωστή βλαστοφορία και ανθοφορία», σημειώνει ο κ. Λάμπρος.

Ωστόσο ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν προβλήματα σε κατά τόπους καλλιέργειες περιαστικά του Βόλου, που αφορούν κυρίως σε φυλλώδη κηπευτικά. «Μικρής έκτασης ζημιές σημειώθηκαν σε ευαίσθητες καλλιέργειες που είναι οι πρώτες που θίγονται, όπως ο άνηθος, το αντίδι, το μπρόκολο το μαρούλι», αναφέρει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας επικαλούμενος ζημιές σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, το Διμήνι, τα Μελισσάτικα, η Ν. Αγχίαλος.

«Ενδεχομένως οι ζημιές που προκλήθηκαν να φανούν και στην τοπική αγορά με μικροελλείψεις που όμως μπορούν να καλυφθούν είτε από εισαγωγές από άλλες πόλεις είτε από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Οπως όμως παρατηρεί ο κ. Λάμπρος «γενικά οι παραγωγοί έχουν στραφεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον καλλιεργειών για να περιορίσουν τις ζημιές και απώλειες εξαιτίας των ολοένα και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων». Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο, περιαστικά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά θερμοκήπια. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν καλλιέργειες. Και όσες φορές κι αν αποζημιωθεί ένας παραγωγός από τον ασφαλιστικό του φορέα, όλοι γνωρίζουν ότι από τη ζημιά δεν βγαίνει κέρδος. Επομένως, υπάρχει παγκόσμια τάση για καλλιέργειες σε ελεγχόμενο περιβάλλον με στόχο τον περιορισμό των ζημιών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν υπαίθριες καλλιέργειες», εξηγεί ο κ. Λάμπρος.

Τριπλασιασμός θερμοκηπίων από το 1980 έως σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαου Κατσούλα, το 1980 στην Ελλάδα τα θερμοκήπια κάλυπταν 20.000 στρέμματα και το 2021 έφθασαν στις 65.000 στρέμματα.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας και έως το 2018, δραστηριοποιούνταν 398 θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις σε έκταση 1.614,3 στρεμμάτων.

Η περιοχή της Μαγνησίας εμφανίζεται μάλιστα ως ιδιαίτερα ενεργή στον συγκεκριμένο τομέα. Αριθμεί 136 θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις σε έκταση 368,7 στρεμμάτων. Στη Λάρισα αντίστοιχα υπάρχουν 95 θερμοκήπια σε έκταση 450,9 στρεμμάτων, 86 θερμοκήπια σε έκταση 457 στρεμμάτων υπάρχουν στα Τρίκαλα και 81 θερμοκήπια σε έκταση 337,7 στρεμμάτων στην Καρδίτσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου