ΤΟΠΙΚΑ

1.892 στη μάχη των πανελλαδικών ~ Ο χάρτης των εξετάσεων στη Μαγνησία

1-892-στη-μάχη-των-πανελλαδικών-ο-χάρτης-τω-1565

Εως τις 8 το πρωί η προσέλευση των υποψηφίων στα εξεταστικά – Απαγορεύονται αυστηρά τα κινητά – Συμβουλές για διατροφή και ύπνο

Ωρα μηδέν για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 1.892 υποψήφιοι της Μαγνησίας ρίχνονται στη μάχη. Θα διαγωνιστούν για μία θέση στις σχολές της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μαζί με τους υποψηφίους το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνει και η εκπαιδευτική οικογένεια του νομού για την άρτια διεξαγωγή της διαδικασίας. Χθες, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης και τα μέλη της επιτροπής των πανελληνίων στο νομό, Διευθυντές 2ου και 5ου Γενικών Λυκείων, κ.κ. Ανδρέας Συκιώτης και Δημήτρης Τσουλκανάκης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, για το… χάρτη των πανελλαδικών εξετάσεων στο νομό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Σαβελίδης, στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, θα λάβουν μέρος 1.501 υποψήφιους παλιοί και νέοι απόφοιτοι των γενικών λυκείων. Από αυτούς οι 1.415 θα δώσουν με το νέο σύστημα εξετάσεων και οι 86 με το παλιό.

Την Τρίτη ξεκινά η διαδικασία των πανελλαδικών και για 391 υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Συνολικά στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν 21 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 19 για τα ΓΕΛ (τρία στα νησιά) και 2 για τα ΕΠΑΛ. Θα λειτουργήσει επίσης ένα εξεταστικό κέντρο για το ειδικό μάθημα των αγγλικών που θα δώσουν 364 υποψήφιοι των ΓΕΛ και 30 των ΕΠΑΛ. Θα εξεταστούν επίσης υποψήφιοι με φυσικές αδυναμίες 21 από τα ΓΕΛ και 18 από τα ΕΠΑΛ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους μαθητές και τους γονείς τους ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη των εξετάσεων», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Στη… μάχη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας κατέρχονται και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, που έχουν επιφορτιστεί με το οργανωτικό κομμάτι των εξετάσεων. Συνολικά 164 είναι τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών στη Μαγνησία.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων στα νησιά, όπου προβλέπεται η καθημερινή μετακίνηση εκπαιδευτικών που έχουν οριστεί επιτηρητές από νησί σε νησί, έχουν ναυλωθεί σκάφη. «Σε κάθε περίπτωση σε επιφυλακή είναι το λιμεναρχείο», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης, ενώ σε ετοιμότητα είναι ακόμη πληρώματα του ΕΚΑΒ, γιατροί του νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν περιστατικά κρίσης μαθητών αλλά και η Ελληνική Αστυνομία.

Από τη Διεύθυνση έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για να κυλήσουν ομαλά οι ώρες των εξετάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Τσουλκανάκη «οι καθηγητές με αυξημένο αίσθημα ευθύνης θα διασφαλίσουν το κύρος, την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων». Είναι επιφορτισμένοι για την τακτοποίηση των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης, την παραλαβή και αναπαραγωγή των θεμάτων, ενώ θα υπάρχουν 2 επιτηρητές και ένας αναπληρωτής σε κάθε αίθουσα και θα αλλάζουν κάθε μέρα.

Προσέλευση στις 7:30 π.μ.

Η προσέλευση των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα ειδικά για την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, πρέπει να γίνει στις 7:30 το πρωί. Τις επόμενες ημέρες έως τις 8 π.μ. οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα και έως τις 8:30 π.μ. θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξετάσεων.

Η εξέταση διαρκεί τρεις ώρες. Σύμφωνα με τον κ. Συκιώτη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους το δελτίο εξεταζομένων, στυλό, ένα νερό σε κάθε περίπτωση όμως απαγορεύεται αυστηρά η προσέλευση με το κινητό. «Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να φέρνουν μαζί τους στο σχολείο τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι επιτηρητές δεν είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξή τους ενώ αν πιαστούν με το κινητό στην κατοχή τους κινδυνεύουν με μηδενισμό του γραπτού τους», ανέφερε ο κ. Συκιώτης.

Ο ίδιος εστίασε και στην καλή ψυχοσωματική υγεία των υποψηφίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσέχουν για τη σωστή και καλή διατροφή αλλά και για τον καλό ύπνο. «Δεν θα πρέπει να προσέρχονται νηστικοί προς εξέταση, ούτε ξενυχτισμένοι. Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι γονείς θα πρέπει επίσης να τους εξασφαλίζουν ένα ήρεμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον.

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις εύχεται «εκπλήρωση των προσδοκιών τους και να έχουν δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν εισιτήριο για όσους φιλοδοξούν να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους πορεία στα Ανώτερα κι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και παράλληλα αποτελεί δοκιμασία για αυτούς και τις οικογένειές τους που συμπάσχουν. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στέκεται κι έμπρακτα αρωγός στη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων με μια σειρά από τρόπους, μεταξύ των οποίων η χορήγηση αναλωσίμων σε βαθμολογικά κέντρα και η ικανοποίηση αιτημάτων μεταφοράς μαθητών. Πιο συγκεκριμένα ως προς το δεύτερο, ανατέθηκε η εκτέλεση δρομολογίων κατόπιν δημοσίευσης της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθώς σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα που δεν εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, όταν προέκυψε ανάγκη μεταφοράς για συμμετοχή τους στις εξετάσεις».

Ο Ολυμπιακός Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας των Πανελληνίων εξετάσεων εύχεται σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου αλλά και γενικότερα σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές «καλή επιτυχία» στην προσπάθειά τους και στους γονείς να είναι δυνατοί για να μπορούν να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου