ΤΟΠΙΚΑ

Ελληνικές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής

ελληνικές-διακρίσεις-στην-ολυμπιάδα-155800

Τρεις Ελληνες μαθητές διακρίθηκαν στη φετινή 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και την Χαρά Παπαθανασίου από το πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας, με συστηματική διδασκαλία.

Συμμετείχαν, επίσης, έξι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, τρεις εκ των οποίων από το Α.Π.Θ. καθώς και το μέλος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Κονταξή και ο τ. Καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης, ως παρατηρητές.

Η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα απαρτίζονταν από εννέα συνολικά μαθητές, εκ των οποίων οι πέντε πρώτοι διακρίθηκαν μέσα από τη διαδικασία των πανελλήνιων διαγωνισμών που διεξάγονται με πρωτοβουλία της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, συγκροτώντας την πρώτη ομάδα, ενώ η Guestteamαπαρτίζονταν επίσης από παιδιά που πέρασαν στην τέταρτη φάση.

Στο βάθρο των νικητών της φετινής Ολυμπιάδας Αστρονομίας ανέβηκε ο μαθητής Νικόλαος Κουκουλεκίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζη επίσης από τη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Γιασεμής Φώτης – Ιωάννης από την Αγία Αννα Εύβοιας, απέσπασαν εύφημο μνεία. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις στις οποίες πήραν μέρος 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής είναι από τη Ρουμανία και επέλυσε το 90% των θεμάτων.

«Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» υποστηρίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης.

Ο κ. Ζαχείλας επισημαίνει από την πλευρά του ότι «η διοργάνωση ήταν αρκετά καλή και ανάλογη η παρουσία της Ελληνικής αποστολής». Στο σημείο αυτό, ο Γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας υπογραμμίζει ότι έχει κατατεθεί εκ μέρους της Εταιρείας Αστρονομίας γραπτό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να δοθεί στα παιδιά που αποσπούν μετάλλια στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, η δυνατότητα εισόδου χωρίς εξετάσεις, στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, κατ’ αντιστοιχία με τους βραβευθέντες στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής κλπ. Το αίτημα παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο και όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχείλας «ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα εισακουστεί».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα έξοδά της ανέλαβε το Ιδρυμα Ι. Λάτση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου