ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομες χωματερές στα πέριξ του Βόλου

παράνομες-χωματερές-στα-πέριξ-του-βόλ-155289

Παράνομες χωματερές στα πέριξ του Βόλου και συγκεκριμένα, σε απόσταση 50 μέτρων από τη γέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου και στην όχθη του Ξηριά, πολύ κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ανάμεσα σε πιστοποιημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, εντόπισε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με επιστολή της προς τον Δήμο Βόλου και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία αναφέρεται στο πρόβλημα επισημαίνοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι 50 μέτρα από τη γέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου έχει δημιουργηθεί παράνομη χωματερή, καθώς επίσης και στην όχθη του Ξηριά, πολύ κοντά το νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ανάμεσα σε πιστοποιημένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επειδή οι δύο αυτές χωματερές βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην πόλη του Βόλου, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει, πολλές φορές, πρόστιμα στη χώρα μας για παράνομες χωματερές, σας παρακαλούμε να φροντίσετε να καθαριστούν οι χώροι αυτοί που προσβάλουν το πολιτισμό μας και την εικόνα της πόλης του Βόλου, η οποία είναι και τουριστική περιοχή». Η ΠΠΜ επισυνάπτει με την επιστολή και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Οι συγκεκριμένες παράνομες χωματερές δεν είναι ούτε νέες, ούτε οι μοναδικές στην πόλη.

Πληγή που αιμορραγεί σε μόνιμη βάση συνιστά για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου η μετατροπή ολόκληρων εκτάσεων και ρεμάτων σε παράνομες χωματερές. Επιτήδειοι πετούν συστηματικά τόνους από μπάζα και σκουπίδια σε χώρους που δεν επιτρέπεται, μετατρέποντάς τους σε απέραντους σκουπιδότοπους. Ακόμη και μετά τις εργασίες καθαρισμού, οι χώροι μετατρέπονται ξανά σε χωματερές μέσα σε λίγες ώρες. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παράνομη εναπόθεση μπάζων. Χθες, ασυνείδητοι έριξαν μπάζα σε υπόγειο κάδο απορριμμάτων στη Ν. Ιωνία και λίγο έλειψε να σημειωθεί εργατικό ατύχημα.

Εκτός από τις χωματερές που κατήγγειλε η Περιβαλλοντική, υπάρχουν κι άλλες, κατά μήκος του Ξηριά στη διαδρομή προς Μελισσάτικα, αλλά και ευθεία από το αμαξοστάσιο της Ν. Ιωνίας.

Τόνοι από μπάζα καταλήγουν στις τρεις αυτές εστίες ρύπανσης του περιβάλλοντος, που όσο κι αν καθαρίζονται από συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας, ξαναγεμίζουν μπάζα και σκουπίδια μέσα σε λίγα 24ωρα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Βόλου, Γιώργο, Πράττο, κάποιοι από αυτούς τους χώρους λειτουργούσαν προ ΧΥΤΑ ως χωματερές, και παρά την κατάργησή τους επιτήδειοι τους χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα εναποθέτοντας παράνομα μπάζα και σκουπίδια. «Κανονικά τα μπάζα πρέπει να δίνονται σε νταμάρια. Αυτό όμως γίνεται κατόπιν πληρωμής. Ετσι, επιλέγεται η εύκολη λύση» επισημαίνει ο κ. Πράττος.

Όπως αναφέρει, η υπηρεσία είναι δύσκολο να εντοπίσει τους δράστες που προχωρούν σε απόρριψη μπαζών κυρίως βραδινές ώρες ή ξημερώματα. «Κατά καιρούς καθαρίζουμε τους χώρους, ωστόσο είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαροί, όταν δεν φυλάσσονται και όταν κανείς δεν κάνει μία καταγγελία για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους δράστες. Σαν να μην φθάνει αυτό, έχουμε και τις εστίες που αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στην πόλη και φθάνουν ακόμη και τις 100 κάθε μήνα», σημειώνει ο κ. Πράττος.

Παρά λίγο εργατικό ατύχημα

Απορριμματοφόρο άρχισε να γέρνει όταν σήκωσε κάδο γεμάτο με μπάζα!

Μπάζα δεν απορρίπτονται μόνο σε υπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου Βόλου, Κώστα Τατάκο, χθες λίγο έλειψε να σημειωθεί εργατικό ατύχημα στη Ν. Ιωνία.

Επί της Μαιάνδρου, έξω από το πρώην κτίριο του ΟΤΕ, υπάρχει υπογειοποιημένος κάδος απορριμμάτων.

Όταν πήγε ειδικό απορριμματοφόρο να σηκώσει τον κάδο για να τον αδειάσει, το όχημα άρχισε να γέρνει επικίνδυνα λόγω του βάρους. Αμεσα αντέδρασαν οι υπάλληλοι, άφησαν κάτω τον κάδο για να διαπιστώσουν ότι σακούλες απορριμμάτων υπήρχαν μόνο… επιφανειακά. Ολος ο υπόλοιπος κάδος ήταν γεμάτος με μπάζα! Για το άδειασμα του κάδου κινητοποιήθηκε μηχάνημα gcb.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου