ΤΟΠΙΚΑ

Τη σκυτάλη στο δήμο Βόλου δίνουν κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής

τη-σκυτάλη-στο-δήμο-βόλου-δίνουν-κάτοι-155119

Για το θέμα της πολεοδόμησης της συνοικίας που θα τους κάνει να… ματώσουν οικονομικά

Τη σκυτάλη στο δήμο Βόλου παραδίδουν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, ζητώντας να μπει μπροστάρης στον αγώνα και να διεκδικήσει σε επίπεδο υπουργείου τροπολογία του Νόμου περί πολεοδόμησης των παραδοσιακών οικισμών.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε για χθες το απόγευμα ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής, εκφράστηκε η αγωνία των κατοίκων της περιοχής, που κινδυνεύουν -αν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής στη συνοικίανα «χρεωθούν» με χιλιάδες ευρώ στην εφορία, αφού η πολεοδόμηση συνεπάγεται πέρα από εισφορά σε γη και εισφορά σε χρήμα.

Το παρών στη συνέλευση έδωσαν ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, οι επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης και της ΛΑΣ, κ.κ. Νατάσσα Οικονόμου και Αποστόλης Νάνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, κ.κ. Κ. Γαργάλας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Κανελλής.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα οι κάτοικοι, ο αγώνας για τη διατήρηση του παραδοσιακού οικισμού της συνοικίας και παράλληλα για την εξασφάλισης της οικονομικής επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων διαρκεί επτά χρόνια. Ζητούν τροποποίηση του Νόμου με βάση τον οποίο επιχειρείται πολεοδόμηση σε μια υφιστάμενη παραδοσιακή συνοικία ή την ένταξη της περιοχής σε άλλο άρθρο του ίδιου Νόμου, προκειμένου να μη χρειαστεί να ματώσουν οικονομικά. «Στο διάστημα της επταετίας έχουμε κάνει σχεδόν όλα όσα επιτρέπει ο νόμος στους πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή που αποφάσισαν προ ετών κάποια κέντρα με ομιχλώδη συμφέρονται και ακόμη πιο θολές μεθόδους, Νόμοι που απευθύνονταν σε άλλες καταστάσεις εφαρμόστηκαν σε μια περιοχή που δεν τους χρειαζόταν και δεν τους επιθυμούσε. Ο Νόμος 1337/83 με το πιο σκληρό του άρθρο, που ψηφίστηκε για την πολεοδόμηση των ακατοίκητων (εκτός σχεδίου) περιοχών, εφαρμόστηκε εδώ σε πανελλαδική πρωτοτυπία μέσα σε δομημένο, λειτουργικό και ολοζώντανο παραδοσιακό οικισμό.

Στην πρωτοφανή αυτή επίθεση απαντήσαμε απευθυνόμενοι σε κάθε παράγοντα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές και πολιτευτές, παράγοντες της πόλης αλλά και της κεντρικής διοίκησης, συναντήσαμε κι ενημερώσαμε τους πάντες επανειλημμένα, ακούραστα και πέρα από εκλογικές σκοπιμότητες. Ολα αυτά τα χρόνια, δεν βρέθηκε κανείς να αρνηθεί το ηθικό δίκαιο του αιτήματος μας για ακύρωση της κατάφορης αυτής αδικίας. Ολοι έσπευσαν να δηλώσουν πως βρίσκονται στο πλευρό μας, αλλά μόνο λίγοι έκαναν τελικά προσπάθεια να μας βοηθήσουν. Αυτούς τους λίγους τους ευχαριστούμε ειλικρινά.

Πλέον βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Από τη μία έχουμε καταθέσει κάποιες νομοθετικές προτάσεις που -αν κι έχουν ελεγχθεί νομικά από το αρμόδιο Υπουργείο- ακόμη δεν έχουν ευοδωθεί λόγω μιας ανεξήγητης αδιαφορίας από παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παρότι μας διαβεβαίωναν επανειλημμένα για τις καλές τους προθέσεις. Από την άλλη, έχουμε μια δημοτική ηγεσία που -χωρίς βέβαια να ευθύνεται για τη γέννηση του προβλήματος- επιθυμεί να κυρώσει την Πράξη Εφαρμογής αντιμετωπίζοντάς την ως μια απλή γραφειοκρατική υποχρέωση κι όχι σαν καταστροφή που πραγματικά είναι για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα θέλουμε να θέσουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της περιοχής μας να πράξει όσα όφειλε τόσα χρόνια κι όσα αφειδώς είχε υποσχεθεί προς άγραν υποστήριξης. Σε τελική ανάλυση, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν, ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος να παραδεχθούν την αδυναμία τους αυτή. Επίσης, καλούμε τη δημοτική αρχή να συνεχίσει να επιδεικνύει καλή θέληση και να μην προχωρήσει στη διεκπεραίωση του ζητήματος στο απολύτως άμεσο μέλλον. Ακόμη και μια βραχύχρονη παράταση λίγων μηνών θα μπορούσε ίσως να εξασφαλίσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα για την επιτυχία της προσπάθειάς μας», αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι κάτοικοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου