ΤΟΠΙΚΑ

Δημοσθένης Μακρής: Βολιώτης γιατρός στην πρώτη γραμμή

δημοσθένης-μακρής-βολιώτης-γιατρός-σ-154246

Δίνει τη μάχη απέναντι στην απειλή του κορονοϊού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, που είναι μονάδα αναφοράς για την περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη μάχη απέναντι σε έναν ιό άγνωστο για την επιστημονική κοινότητα, γνωστό όμως για την υψηλή μεταδοτικότητά του, δίνει μεταξύ πολλών επιστημόνων στη χώρα και στον κόσμο Βολιώτης γιατρός. Πρόκειται για τον εντατικολόγο πνευμονολόγο και αναπληρωτή καθηγητή Δημοσθένη Μακρή, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό για ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Βολιώτη πνευμονολόγο, στο νοσοκομείο έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται σε πιστή τήρηση των εντολών του Υπουργείου Υγείας και ατομικά όλοι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που προφανώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και άρα δεν γνωρίζουμε την έκτασή του. Προετοιμαζόμαστε συλλογικά και ατομικά ο καθένας στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, στη Θεσσαλία φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Υπάρχει μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μάλιστα όπως εξηγεί πρόκειται για κρούσματα που δεν αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλία. «Αφορούν σε Θεσσαλούς που όμως έφεραν το πρόβλημα από κάποια άλλη περιοχή», σημειώνει ο εντατικολόγος πνευμονολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. «Γενικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός, παρ’ ότι ο αριθμός των υπόπτων περιστατικών ήταν αρκετός και έχει γίνει screening σε πολλούς», αναφέρει ο κ. Μακρής.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε», λέει κατηγορηματικά.

Οι αριθμοί δεν έχουν νόημα

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν αναπτυχθεί αρκετές κλίνες και μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα αντιμετώπισης. «Ο αριθμός των κλινών δεν έχει νόημα να αναφερθεί. Θα επικαλεστώ ως παράδειγμα την περίπτωση της Λομβαρδίας, όπου οι νοσοκομειακές δομές είχαν πολύ καλή αναλογία νοσοκομειακών κλινών σε σχέση με τον πληθυσμό. Βλέπουμε όμως ότι το σύστημα είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται ικανοποιητικός, αλλά ίσωςνα μην είναι αν νοσήσουν πολλοί μαζί. Πάντως πρόνοια υπάρχει», σημειώνει.

Υπάρχουν χειρότερες λοιμώξεις, η μεταδοτικότητα είναι το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εντατικολόγο πνευμονολόγο, αυτό που ανησυχεί την ιατρική κοινότητα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού υπό συνθήκες υποκλινικές. «Το άτομο μπορεί να νοσεί αλλά να έχει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και να τον μεταδίδει και μεταδίδεται εύκολα. Ως πάθηση αυτή καθεαυτή είναι σαν λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και για ένα μέρος του πληθυσμού, σοβαρή πνευμονία και να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι κάποια άτομα θα χρειαστούν αυξημένη και εντατική φροντίδα, δηλαδή ΜΕΘ. Δεν είναι όμως η χειρότερη λοίμωξη που έχει υπάρξει», σημειώνει ο κ. Μακρής και εξηγεί: «Υπάρχουν πολύ χειρότερες λοιμώξεις αλλά αν υποθέσουμε και έτσι είναι, ότι πρόκειται για μία λοίμωξη μεγάλης μεταδοτικότητας σε έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή είναι παρθένος απέναντι σε αυτή, καταλαβαίνουμε ότι αν νοσήσουν πολλοί μαζί και μικρό να είναι το ποσοστό όσων θα χρειαστούν ΜΕΘ, ως απόλυτος αριθμός θα είναι τέτοιος που θα καταστήσει το σύστημα ανεπαρκές».

Κρίσιμη η μείωση του αριθμού των νοσούντων

Οπως εξηγεί ο Βολιώτης γιατρός το κρίσιμο είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που νοσούν ώστε να μειωθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστούν αυξημένη και εντατική φροντίδα. «Αρα είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί η μεταδοτικότητα του ιού και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την τήρηση των μέτρων», αναφέρει. «Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να ακολουθήσει τα μέτρα. Και πιστεύω ότι ο κόσμος σε μεγάλο ποσοστό τα ακολουθεί», τονίζει.

Εκτός πνεύματος μέτρων οι μετακινήσεις

Ο ίδιος δεν παραβλέπει όμως τις εικόνες της μαζικής εξόδου από την Αθήνα ή τις συναθροίσεις σε πάρκα και πλατείες. «Φαινόμενα όπως αυτό των μετακινήσεων από και προς την Αθήνα δεν είναι στο πνεύμα των μέτρων. Ούτε οι συναθροίσεις πολλών ατόμων μαζί στην παραλία. Το πνεύμα των μέτρων είναι να υπάρχουν συνθήκες απομόνωσης των ατόμων ώστε να μην επιτρέπεται η μεταδοτικότητα» υπογραμμίζει.

Δεν θα πάθουμε κάτι αν μείνουμε 15 ημέρες στο σπίτι

Ο κ. Μακρής είναι κατηγορηματικός ως προς την έξοδο ηλικιωμένων από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού τους για να τους «δει ο ήλιος». «Το να βγουν στον ήλιο δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να κάνουν βόλτα. Μπορούν να λιαστούν στην αυλή ή στη βεράντα του σπιτιού τους. Γενικά δεν θα πάθει κάποιος κάτι αν 15 ημέρες δεν βγει για να τον δει ο ήλιος στην παραλία ή στην πλατεία… Δεν θα πέσουν τόσο πολύ τα αποθέματα της βιταμίνης D. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να βγουν οι ηλικιωμένοι στην πλατεία, στο παγκάκι. Ας παραμείνουν στους χώρους τους. Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο» υπογραμμίζει.

Αυτή την περίοδο όλοι χαρακτηρίζουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ως ήρωες με λευκές και πράσινες μπλούζες. Τους παρέχουμε όμως ουσιαστικά βοήθεια; «Αυτή την περίοδο θα πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα. Είναι η μοναδική βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στους εαυτούς μας και στους γιατρούς για να μπορέσουν να μας στηρίξουν», τονίζει.

Υπομονή, δεν ξεμπερδεύουμε γρήγορα

Ο κ. Μακρής συνέστησε υπομονή και δύναμη από όλους εκτιμώντας ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα από τον νέο κορονοϊό.

«Οι νέοι θα πρέπει να περιορίσουν την κινητικότητά τους και να μείνουν σπίτι. Οι ηλικιωμένοι να μείνουν στην αυλή. Δεν χρειάζεται να πάνε στην πλατεία ή στην παραλία ούτε έξω από την τράπεζα. Αν πετύχουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των ταυτόχρονων περιστατικών τότε θα μπορέσουμε να βγούμε λιγότερο πληγωμένοι από αυτή την ιστορία», εξηγεί ο κ. Μακρής.

Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει… «Ιστορικά οποιαδήποτε ίωση και επιδημία για να αναχαιτιστεί θα πρέπει να κάνει ανοσία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε μέσω του ιού είτε μέσω εμβολίου. Προς το παρόν εμβόλιο δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ελεγχθεί όλο αυτό, πώς θα συμπεριφερθεί με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Προσωπική εκτίμηση είναι όμως ότι θα μας απασχολήσει ξανά. Αυτό λέει η λογική», εξηγεί ο κ. Μακρής.

Ο Βολιώτης γιατρός πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει εμβόλιο. «Αυτή τη στιγμή πέρα από την τήρηση των μέτρων, είναι βασικό να είμαστε ψύχραιμοι. Αν τυχόν χαθεί η ψυχραιμία θα είναι καταστροφικό. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου