ΤΟΠΙΚΑ

Απλή αναλογική στον νομό Μαγνησίας ~ Έρχονται αλλαγές στον εκλογικό χάρτη

απλή-αναλογική-στον-νομό-μαγνησίας-έρ-153661

Με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές για το μοίρασμα των εδρών τα κομματικά επιτελεία – Ποια θα ήταν η κατανομή τοπικά με βάση τα αποτελέσματα του 2019

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και να γίνουν, θα διενεργηθούν με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και την κατανομή των εδρών να γίνεται με τη μέθοδο της απλής αναλογικής. Βέβαια, η φράση απλή αναλογική δεν είναι η σωστή για να αποτυπωθεί ακριβώς ο εκλογικός νόμος Κουρουμπλή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ουσιαστικά, έχει ως αρχή το αναλογικό σύστημα, εστιάζοντας στην αναλογική εκπροσώπηση, διότι υπάρχει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Επίσης ο αριθμός των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής λαμβάνει ένα ποσοστό, σύμφωνα με το οποίο εάν πραγματικά ίσχυε η απλή και ανόθευτη αναλογική θα μεταφραζόταν σε αρκετές έδρες, τις οποίες, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τις μοιραστούν τα κόμματα που συγκέντρωσαν πάνω από 3%.

Η απλή αναλογική θα φέρει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της Μαγνησίας, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια. Υποθετικά, αν στις επόμενες εθνικές εκλογές έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα του 2019, στη Μαγνησία θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των εδρών.

Αν η εκλογική μας περιφέρεια παραμείνει εξαεδρική, με υποτιθέμενη βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, τα επικρατέστερα σενάρια για την κατανομή των εδρών είναι δύο: Το πρώτο σενάριο «κλείνει» να εκλέξει 3 έδρες η ΝΔ, 2 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ, μία το ΚΙΝΑΛ. Το δεύτερο να εκλέξει 2 έδρες η ΝΔ, 2 έδρες επίσης ΣΥΡΙΖΑ, 1 έδρα το ΚΙΝΑΛ και 1 το ΚΚΕ.

«Μάχη», αν ο νομός γίνει πενταεδρικός

Αν ο νομός, εξαιτίας της απογραφής, χάσει μία έδρα και είναι πενταεδρικός, τότε τα παραπάνω σενάρια ανατρέπονται, κυρίως ως προς τις δύο από τις πέντε έδρες και προβλέπεται θρίλερ μεταξύ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία στον νομό Μαγνησίας έλαβε 41.334 ψηφοδέλτια με ποσοστό 38,76% και τέσσερις έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 34.298 ψηφοδέλτια με ποσοστό 32,16% και δύο έδρες. Το Κίνημα Αλλαγής έλαβε 7.020 ψηφοδέλτια με ποσοστό 6,58% και καμία έδρα, το ΚΚΕ πήρε ποσοστό 5,33% και 5.680 ψηφοδέλτια, η Ελληνική Λύση έλαβε 4.623 ψηφοδέλτια και ποσοστό 4,34%, ενώ το ΜέΡΑ25 πήρε 4.033 ψηφοδέλτια και 3,78%.

Η απλή αναλογική με είσοδο 3%

Αν εξετάσουμε την κατανομή των εδρών στη βάση τριών διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, εκείνο που ίσχυσε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, του νόμου Κουρουμπλή (ν.4406/2016) και ενός υποτιθέμενου εκλογικού συστήματος απλής και ανόθευτης αναλογικής θα παρατηρήσουμε τη διαφορά ως προς την εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, αν την ερχόμενη Κυριακή γίνονταν εθνικές εκλογές και η εκλογική δύναμη των κομμάτων παρέμενε αναλλοίωτη, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής (με όριο εισόδου το 3%), η ΝΔ με αυτό ποσοστό θα ελάμβανε 130 έδρες, αντί 158 που έχει σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ 103, αντί 86 που έχει τώρα, το ΚΙΝΑΛ αντί 22 θα κέρδισε 27 έδρες, το ΚΚΕ από 15 θα αύξανε τις έδρες σε 17, η Ελληνική Λύση επίσης από 10 θα κέρδιζε 12 έδρες και το ΜέΡΑ 25 από 9 θα ανέβασε τις έδρες στις 11.

Με βάση τον παραπάνω αριθμό των εδρών βέβαια η αυτοδυναμία είναι «άπιαστο όνειρο», για αυτό και οι περισσότεροι ποντάρουν στις δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ το 2020 επαναφέροντας το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Τι θα γινόταν, όμως, σε περίπτωση ακόμη πιο αναλογικότερου νόμου; Αν δεν υπήρχε το όριο του 3%, στα έδρανα της Βουλής θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει 9 έδρες το πολιτικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, 5 έδρες η «Πλεύση Ελευθερίας», 5 έδρες Ενωση Κεντρώων, 2 η «Δημιουργία Ξανά», 2 ακόμη το ΕΠΑΜ και μία έδρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού ως πρώτο κόμμα η ΝΔ θα ελάμβανε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 95, το ΚΙΝΑΛ 24, το ΚΚΕ 16, η Ελληνική Λύση 11, όπως και το ΜέΡΑ 25.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι με το εκλογικό σύστημα του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε μία άνετη πλειοψηφία. Με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, καταργείται το bonus και πάμε σε μία κατανομή των 300 εδρών (288 και 12 επικρατείας) με απλή αναλογική. Παρόλα αυτά, 23 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά στα κόμματα άνω του 3% ενώ, εάν είχαμε μία άδηλη και ανόθευτη απλή αναλογική και οι 300 έδρες θα κατανέμονταν στη βάση των ψήφων που πήραν όλα τα κόμματα τα οποία έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του εκλογικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην κατανομή του συνόλου των εδρών σε εθνικό επίπεδο, διά του αριθμού των εδρών της περιφέρειας.

Αφού έχει γίνει η κατανομή σε πρώτο επίπεδο σε όλες τις περιφέρειες και αφού έχουν κατανεμηθεί πρώτα και οι 12 βουλευτές Επικρατείας θα ξεκινήσει η Β΄ κατανομή όλων των αδιάθετων εδρών. Σε αυτό το σημείο η διάθεση των εδρών γίνεται από το τελευταίο κόμμα που έπιασε το όριο του 3% και εισήλθε στη Βουλή και προχωράει κατά σειρά στο κόμμα με τα υψηλότερα ποσοστά μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο.

Ουσιαστικά, με την απλή αναλογική και του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή δίνεται η ευκαιρία σε κόμματα τα οποία δε συγκεντρώνουν ποσοστά όπως αυτά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσουν μία από τις υπόλοιπες έδρες στον νομό Μαγνησίας.

Η κατανομή των εδρών στην επικράτει με βάση τις εθνικές εκλογές του 2019, με το σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές (απλή αναλογική με όριο εισαγωγής στη Βουλή το 3%) με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής (χωρίς το όριο του 3%)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου