ΤΟΠΙΚΑ

Προτείνει απεργία για το ασφαλιστικό το ΤΕΕ Μαγνησίας

προτείνει-απεργία-για-το-ασφαλιστικό-152932

Ενεργά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των φορέων οι μηχανικοί

Κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι οι μηχανικοί. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας αποφάσισε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή της να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Μαγνησίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τον ελεύθερο επαγγελματία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, θα προτείνουν στο συντονιστικό όργανο των τοπικών φορέων να διοργανώσει μία κοινή απεργία σε τοπικό επίπεδο.

«Επιπλέον θα συμμετέχουμε στην εκδήλωση που ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και θα καλέσουμε τα μέλη μας να παραστούν σε αυτή» πρόσθεσε η ίδια. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συζήτησε όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και τη συνάντηση που είχαν οι επιστημονικοί φορείς στην Αθήνα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Συμφωνεί ότι η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Οπως επισημάνθηκε, η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας. Η κατάσταση κρίνεται οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, τονίστηκε, ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να επισημανθεί ότι ο κλάδος των μηχανικών έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της ύφεσης, το οποίο αποτυπώνεται και στη μη δυνατότητα καταβολής των εισφορών στον ασφαλιστικό φορέα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι οι μηχανικοί σε ποσοστό γύρω στο 40% αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αν και υπήρξε βελτίωση το 2015 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ωστόσο αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση και το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα φανεί σε όλη του τη διάσταση στις 15 Ιανουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου