ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

σε-απόγνωση-οι-μικρομεσαίοι-επιχειρη-152583

«Οδηγούμαστε σε αφανισμό» υπογραμμίζουν έξι επαγγελματίες του Βόλου οι οποίοι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και σχολιάζουν το νέο ασφαλιστικό

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες του Βόλου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατ’ αντιστοιχία με την υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως «ταφόπλακα» στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το νέο ασφαλιστικό. Εξι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθεροι επαγγελματίες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό και την έκδηλη αγωνία τους για το μέλλον. Το ασφαλιστικό και η συνεπακόλουθη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η αιχμή του δόρατος στα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ όπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες, χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται πλέον σε αδιέξοδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο αγκάθι για μας, διότι οι εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία είναι αυξημένες, οι παροχές μηδαμινές και δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε σύνταξη στο μέλλον» αναφέρει ο Σπύρος Γιούλας, ιδιοκτήτης καταστήματος επιδιόρθωσης υποδημάτων. Ο προβληματισμός του κάθε επαγγελματία ενισχύεται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει αλλάξει το χάρτη της εθνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας. «Με προβληματίζει έντονα το μέλλον, όπως και κάθε επαγγελματία, άλλωστε, διότι δεν υπάρχει στοιχειώδες ίχνος ανάπτυξης, καθημερινά έχουμε περισσότερους ανέργους, μαγαζιά κλείνουν, όλα αυξάνουν, είτε οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα πάγια έξοδα. Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε φως. Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Τι μας σχεδιάζουν για το μέλλον δεν γνωρίζουμε. Για κάθε ελεύθερο επαγγελματία πιστεύω ότι είναι αβέβαιο το μέλλον» επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας.

Αβέβαιο μέλλον

Το αβέβαιο μέλλον και το ερώτημα αν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, απασχολούν ιδιαίτερα τον Πρόδρομο Χριστοφορίδη, ιδιοκτήτη μάρκετ. «Θα κατορθώσω να πάρω κάποτε σύνταξη;» διερωτάται ο ίδιος επαγγελματίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυξάνονται διαρκώς οι ασφαλιστικές εισφορές και μειώνονται ταυτόχρονα τα έσοδα των επαγγελματιών. «Πληρώνουμε 900 ευρώ περίπου ανά δίμηνο στον ασφαλιστικό μας φορέα, δεν μας καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι εφόσον δεν θα πάρουμε σύνταξη, για ποιο λόγο καταβάλλουμε υψηλές εισφορές; Ας μας εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο πληρώνουμε» επισημαίνει ο κ. Χριστοφορίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά διατυπώνει παράλληλα την ευχή να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα οι οικονομικές συνθήκες για όλους.

Μεγάλο πρόβλημα

Η Ηώ Δρετάκη, ιδιοκτήτρια Βιβλιοπωλείου, υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «το ασφαλιστικό είναι ένας λόγος για να μην ανοίξει κανένας επιχείρηση και τελικά όσοι έχουμε επιχειρήσεις, να τις κλείσουμε όλοι». Η καθημερινότητα είναι δύσκολη αλλά όπως επισημαίνει η κ. Δρετάκη, ο κόσμος ξαναγυρίζει στα μικρά μαγαζιά, με κάποιο τρόπο, ενώ παρατηρεί, ωστόσο, ότι « το μεγάλο πρόβλημα για μας είναι το πώς θα πληρώσουμε τα 750, τα 900 ευρώ το δίμηνο, στον ασφαλιστικό μας φορέα, που είναι πια δύο μισθοί. Είναι υπέρογκες οι ασφαλιστικές εισφορές». Η ίδια επαγγελματίας σημειώνει ότι το μέλλον είναι αβέβαιο αλλά πρέπει να βοηθηθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να βοηθηθεί η αγορά επί της ουσίας από την πολιτεία, προκειμένου να μακροημερεύσει, ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» της οικονομικής κρίσης.

Αδυναμία κάλυψης εισφορών

Η αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών είναι κοινό πρόβλημα για δεκάδες επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των περιπτερούχων, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. «Το νέο ασφαλιστικό μας δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος. Το ερώτημα είναι πως θα καλύψουμε τις νέες αυξημένες εισφορές, τη στιγμή κατά την οποία αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στα πάγια έξοδα και τις υποχρεώσεις μας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αποστόλης Οροκλός, ιδιοκτήτης καπνοπωλείου – περιπτέρου. Ο ίδιος επαγγελματίας προσανατολίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι «η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση κοστίζει το ένα δέκατο από αυτά που ζητάει το κράτος το χρόνο, με τις ίδιες σχεδόν παροχές». Το μέλλον είναι αβέβαιο, για τους επαγγελματίες, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Οροκλός «για ποιο λόγο να πληρώσω υψηλότερες εισφορές χωρίς να έχω καμία απολύτως παροχή. Αρα οδηγούμαστε σε ιδιωτική ασφάλιση. Σχεδιάζουμε, κατά συνέπεια, να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση που κοστίζει το ένα δέκατο των εισφορών που ζητάει το κράτος, για τις ίδιες ακριβώς παροχές».

Εγκλωβισμένοι οι μικρομεσαίοι

Εγκλωβισμένοι σε ένα κυκεώνα προβλημάτων είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Σοφιάδης, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι το κέντρο βάρους δεν πρέπει να είναι ο τζίρος, αλλά τα πραγματικά εισοδήματα του κάθε επαγγελματία. Οπως εξηγεί ο βολιώτης έμπορος «δεκάδες επαγγελματίες είναι εγκλωβισμένοι σε περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα που είτε είναι κληρονομιά, είτε αποκτήθηκαν σε παλιότερες, καλές εποχές και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, χωρίς να επιφέρουν κέρδη στον κάτοχο. «Πολλά ακίνητα είναι νοικιασμένα αλλά δεν εισπράττονται ενοίκια, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες καλούνται να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισπράττουν. Ταυτόχρονα η ανεργία μεγαλώνει, η αγοραστική δυνατότητα μειώνεται και επομένως βαδίζουμε στην πλήρη εξάλειψη της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων μικρομεσαίων επαγγελματιών. Οδηγούνται σε αφανισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» όπως σημειώνει ο ίδιος επαγγελματίας.

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

«Χτύπημα περιτυλιγμένο σε ωραίο αμπαλάζ»

«Ενα ακόμη χτύπημα στους επιχειρηματίες, περιτυλιγμένο σε ωραίο αμπαλάζ» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το νέο ασφαλιστικό ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι «η θεωρία ότι όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα, πρέπει να πληρώσουν, είναι σωστή μεν στην αρχή της, άκυρη και άτυπη, ωστόσο, για μια ελεύθερη οικονομία».

Αναλύοντας το σκεπτικό του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει ότι: «Για άλλη μια φορά καλούνται οι επιχειρηματίες στην ουσία να φορολογηθούν ακόμη σκληρότερα, με παραδείγματα για τα διάφορα εισοδήματα, να φτάνει η τελική φορολόγηση να ξεπερνάει το 70% των εισοδημάτων. Το κράτος συνεχίζει τον παραλογισμό του, συνεχίζει να θέτει υπό διωγμό τους επιχειρηματίες, ξεχνώντας ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους».

Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι «με το σκεπτικό αυτό και οι μικροί ξενοδόχοι, θα πάψουν τα υφίστανται. Θα βλέπουμε λουκέτα παντού, θα βλέπουμε οφειλές να αυξάνονται και το πιο αστείο ακόμη, να διώκονται οι επιχειρηματίες για τις οφειλές στα ταμεία τα οποία είναι δικά τους». «Πολύ φοβάμαι, καταλήγει ο κ. Ζαφείρης, ότι αυτή η επικοινωνιακή πολιτική, ότι ρίχνουμε, δηλαδή, μια βόμβα και κατόπιν αποσύρουμε κάποιες διατάξεις για να δείξουμε ότι είμαστε καλοί, κι ότι ακούμε τους φορείς, θα επαναληφθεί. Σε καμία περίπτωση οι ξενοδόχοι δεν συναινούν σε αυτά που κάποιοι συνδικαλιστικοί φορείς έσπευσαν να συναινέσουν με την κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου