ΤΟΠΙΚΑ

«Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και σύνεση»

απαιτούνται-λεπτοί-χειρισμοί-και-σύ-151823

Διακριτικοί χειρισμοί με σύνεση, προσοχή και ψυχραιμία είναι οι βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των σημαντικών εθνικών θεμάτων, όπως ανέφερε ο Χάρης Δημητρίου, πρέσβης επί τιμή, προσκεκλημένος ομιλητής της προχθεσινής εκδήλωσης του Ροταριανού Ομίλου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Park».

Ο κ. Δημητρίου ανέπτυξε το θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται κατ’ αρχάς ισχυρή εθνική οικονομία, για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς κίνδυνοι».

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αποτέλεσε τμήμα της ομιλίας του Βολιώτη πρέσβη επί τιμή, ο οποίος μίλησε προηγουμένως στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναπτύσσοντας τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του γύρω από τα τρέχοντα διεθνή θέματα.

Παραθέτοντας τις προσωπικές του εκτιμήσεις, ο ομιλητής της εκδήλωσης επεσήμανε ότι «το θέμα των Σκοπίων δεν αποτελεί πρόβλημα» ενώ υποστήριξε ότι «πρέπει να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο όρος Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, δεν συνιστά εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα», δεδομένου ότι «οι παλιές διαφορές έχουν μπει στο ντουλάπι», όπως είπε.

Το πρόβλημα της ονομασίας υφίσταται ήδη από την εποχή του εμφυλίου, όπως επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι «δεν το αντιμετωπίσαμε έγκαιρα, με διπλωματικούς χειρισμούς».

Ο ίδιος συμπαρατάσσεται με την κοινή θέση περί εξεύρεσης λύσης, αλλά θεωρεί ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος την τελευταία εικοσιπενταετία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, πληρώνουμε, τελικά, τα λάθη του παρελθόντος. Όπως υπογραμμίζει: «Χάσαμε την ευκαιρία, όταν διαλύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, και η Γερμανία απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Σλοβενία, γιατί κι εκεί μπορούσαμε να θέσουμε βέτο και να ζητήσουμε να αποφευχθεί η αναγνώριση αυτού του κράτους ως Μακεδονία».

Παρόλα ταύτα, θεωρεί ότι εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας και βρεθεί συμβιβαστική λύση «μετά από 20 – 25 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι δύο χώρες θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και εκεί επικρατούν κανόνες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε καμία χώρα να θέσει θέμα συνόρων και ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο αντιδήμαρχος Βόλου Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα μέλη και οι φίλοι του Ροταριανού Ομίλου Βόλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου