ΤΟΠΙΚΑ

«Μάχη» μέχρι να αρνητικοποιηθούν

μάχη-μέχρι-να-αρνητικοποιηθούν-150827

Αισιόδοξοι πως στα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίζονται οι γιατροί του νοσοκομείου Βόλου, βλέποντας κάθε μέρα που περνά να αποσυμπιέζονται οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στο Αχιλλοπούλειο.

Ωστόσο ακόμη προβληματίζει το χρονικό διάστημα, που χρειάζονται οι ασθενείς για να αρνητικοποιηθούν, καθώς παρατηρείται ότι άτομα που έχουν προσβληθεί από την Ομικρον και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, μπορεί να μην εκδηλώνουν βαριά συμπτωματολογία, χρειάστηκαν όμως περισσότερες από 20 ημέρες, μέχρι να βγουν αρνητικοί στον επανέλεγχο, που γίνεται, για να λάβουν εξιτήριο.

Ανάλογες καταστάσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ιδιώτες γιατροί με ασθενείς τους, οι οποίοι νοσούν και ενώ η κλινική τους εικόνα είναι καλή, δεν αρνητικοποιούνται εύκολα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να παραμένουν για περισσότερες από δέκα ημέρες κατ’ οίκον.

«Η συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει. Υπάρχουν άτομα που νοσούν από κορονοϊό και ενώ πλέον έχουν ιαθεί, το ιικό τους φορτίο παραμένει υψηλό. Μεταδίδουν, δηλαδή, τον ιό για αυτό και δεν μπορούν να αρνητικοποιηθούν εύκολα», επισημαίνει ο Ηλίας Καραμέτος, επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ανθρώπους, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και να μπούμε στη διαδικασία της αναστολής εξέλιξης της σοβαρής μόλυνσης. Ξεκινήσαμε με τα μονοκλωνικά και έρχονται και τα υπόλοιπα φάρμακα και αυτό θα μας βοηθήσει να αποσυμπιέσουμε το Νοσοκομείο περαιτέρω», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο κ. Καραμέτος εκτιμά επίσης ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα υπάρχει μεγάλη αποκλιμάκωση της πανδημίας, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα και να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

«Είμαστε σε σταθερότητα αυτή τη στιγμή σε όλους τους δείκτες. Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Ακόμη και οι νοσηλείες στη ΜΕΘ είναι σε πτωτική τάση. Αν ένα μεγάλο ποσοστό μπει στη διαδικασία της τρίτης δόσης, υπάρχουν τα αντιικά και η νόσηση και νομίζω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση», εκτιμά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμέτο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με την εποχή που επικρατούσε η Δέλτα.

«Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους. Εχουμε έναν ιό, που δε σταματά παρά μόνο με τον περιορισμό των επαφών. Ο ιός δεν σταματά και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου