ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές» – Συμβολικός αποκλεισμός της ΔΕΗ στον Βόλο

δεν-είμαστε-επαγγελματίες-διαδηλωτ-150687

Κλιμακώνουν μέρα με την ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, που μετρούν ήδη δέκα ημέρες στα αγροτικά μπλόκα, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων, που τους «καίνε».

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης χθες νωρίς το μεσημέρι πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της ΔΕΗ στον Βόλο. Είχε προηγηθεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ από αγρότες του Ανατολικού και του Νοτίου Πηλίου.

Η αρχική συνάντηση των διαδηλωτών έγινε στο ύψος του περιφερειακού και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στην οδό Λαρίσης, στο ύψος της ΔΕΗ. Εκεί στάθμευσαν για περίπου μισή ώρα και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, θέλοντας να καταδείξουν το πρόβλημα των ανατιμήσεων στο αγροτικό ρεύμα, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων για αυτό το διάστημα γινόταν από παρακαμπτήριους δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τροχαίας Βόλου.

Μαζί με τους αγρότες ένωσαν τη φωνή τους και οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών Ν. Μαγνησίας, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Απόστολο Τσακανίκα να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση με τους αγρότες. «Στηρίζουμε τον αγώνα τους και συντονιζόμαστε μαζί τους για να συμμετέχουμε. Το κόστος παραγωγής λόγω αύξησης του ΦΠΑ των καυσίμων και της ενέργειας είναι δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών και σε συνδυασμό με τη μείωση των καλλιεργειών έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των κηπευτικών. Είναι προβλήματα, που χρειάζονται άμεσες λύσεις», παρατήρησε ο ίδιος.

Το σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων παραμένει το αγροτικό μπλόκο του Ριζομύλου, ενώ οι αποφάσεις για τον συντονισμό δράσης λαμβάνονται από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, σε συνεννόηση με το αγροτικό μπλόκο στη Νίκαια, όπου «χτυπά» η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Στη πανελλαδική συνέλευση την περασμένη Κυριακή στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας ελήφθη απόφαση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές»

Εμφανίζονται μάλιστα έντονα δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που μίλησε σε συνέντευξή του για αγρότες που είναι επαγγελματίες διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης σημείωσε ότι στο μπλόκο του Ριζομύλου, της Νίκαιας και σε όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη χώρα υπάρχουν μόνο αγρότες βιοπαλαιστές, που αγωνίζονται για να επιβιώσουν, να μπορούν να καλλιεργούν και να παραμένουν στα χωριά τους.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση δώσει λύση στο κόστος παραγωγής που φέτος έφτασε σε απαγορευτικά επίπεδα, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου καλπάζει, όπως και τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές όπως λέει ο πρωθυπουργός. Καλούμε την κυβέρνηση να δει τα δίκαια αιτήματά μας. Διεκδικούμε να παραμένουμε στα χωριά και στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο με τη διαμόρφωση της τιμής στα 0,70 €, στο ύψος που είναι η παγκόσμια τιμή του αγροτικού πετρελαίου, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα και να δοθεί επιδότηση σε γεωργικά φάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα. Θέλουμε να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% του αγρότες και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα στον αγρότη» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαδάκης.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου Μαρία Μαμούχα που κάλεσε τους συναδέλφους της αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. «Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός από τη διαμαρτυρία», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου