ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η βενζίνη – Mέση τιμή στη Μαγνησία 1,90€

στο-κόκκινο-η-βενζίνη-mέση-τιμή-στη-149300

Αλματώδης αύξηση στην τιμή στο 1,90 ευρώ στη Μαγνησία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Εντονότατη ανησυχία προκαλεί σε πρατηριούχους και καταναλωτές η αλματώδης αύξηση στο κόστος της βενζίνης, με τη μέση τιμή στη Μαγνησία να «σκαρφαλώνει» στο 1,90 ευρώ και την κρίση στην Ουκρανία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί το… «ράλι», η τιμή της αμόλυβδης ενδέχεται να αγγίξει τα 2 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ηχηρό καμπανάκι ανησυχίας για τους πρατηριούχους οι αυξήσεις ρεκόρ, που δεν έχουν προηγούμενο, και θέτουν σε «συναγερμό» έναν ολόκληρο κλάδο.

Την ανησυχία της καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση της τιμής είναι υπερβολική και καθίσταται επιτακτική η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για να συγκρατηθούν οι τιμές. Εντεκα Ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά δεν ακούμε τίποτα σχετικό από την ελληνική κυβέρνηση».

Μέσα σε λίγες μέρες, μόλις ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας, οι τιμές «εκτινάχθηκαν» στα ύψη, με την τιμή του βαρελιού να έχει φτάσει τα 96 δολάρια. Στη Μαγνησία, ειδικότερα, η μέση τιμή της βενζίνης από 1,80 έφθασε στο 1,90 ευρώ, με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,33 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,65 ευρώ, αντίστοιχα.

Καταθέτοντας την άποψη και τον προβληματισμό της, η πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής επισημαίνει ότι «οι τιμές βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με το Ουκρανικό ζήτημα. Αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση, πιστεύουμε ότι θα μειωθούν σταδιακά οι τιμές. Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, δυστυχώς συνεχίζεται».

Εντονότατη ανησυχία προκαλεί, στο μεταξύ, στον κλάδο η κατακόρυφη μείωση στις πωλήσεις υγρών καυσίμων, με την κατανάλωση στο ναδίρ και τους καταναλωτές να προμηθεύονται ακόμη μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με πέρυσι. «Δεν έχουμε ξαναδεί αντίστοιχες τιμές κατά το παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά» αναφέρει η κ. Κοντοχρήστου, για να προσθέσει ότι ανάλογη είναι η ανησυχία που επικρατεί σε επιχειρήσεις, τον πρωτογενή τομέα και γενικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ανησυχούν οι καταναλωτές

Την ανησυχία που επικρατεί στο κοινωνικό σύνολο μεταφέρει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Κουτσελίνης, αναφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η υπέρογκη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, έρχεται να προστεθεί στις άλλες μεγάλες αυξήσεις που βιώνουν οι καταναλωτές αυτή την περίοδο στη θέρμανση και στο ρεύμα. Η υπέρογκη αύξηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, αλλά παράλληλα και στον υψηλό ειδικό φόρο καυσίμου, που επιβάλλει η πολιτεία».

Με τις αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές ενέργειας και καυσίμων να προκαλούν ίλιγγο, ο κ. Κουτσελίνης επισημαίνει ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη, μαζί με τη ΦΠΑ ανέρχεται αυτή τη στιγμή πάνω από 1,10 ευρώ και γι αυτό προτείνουμε ως Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, την άμεση μείωση του ειδικού φόρου καυσίμου και του ΦΠΑ στα καύσιμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου