ΤΟΠΙΚΑ

Αμερικανοί περιπατητές στο Πήλιο

αμερικανοί-περιπατητές-στο-πήλιο-14746

Αυξητική τάση παρουσιάζει το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι φίλοι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και του Πηλίου ειδικότερα, από την Αμερική και την Γερμανία. Όπως εκτιμούν οι καλά κατέχοντες το αντικείμενο του τουρισμού, το συγκεκριμένο πεδίο δείχνει να εξομαλύνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα σημάδια ανάκαμψης, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Χαρακτηριστικά είναι ως προς αυτό τα δεδομένα που καταγράφονται στο πεδίο δράσης του συμπολίτη Δημήτρη Βαραλή, ο οποίος είναι οδηγός βουνού και συνεργάζεται με γραφεία της Γερμανίας και της Αμερικής. «Υπάρχει, πράγματι, έντονο ενδιαφέρον για περιπατητικές δράσεις και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχω, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση φέτος, σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει ο ίδιος.

Οι δύο πόλοι εναλλακτικού τουρισμού που προωθούνται στο Πήλιο μέσω της 16χρονης δράσης του κ. Βαραλή, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο και προσελκύουν συνήθως το ενδιαφέρον οργανωμένων γκρουπ, τα οποία εκδηλώνουν την επιθυμία να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και την παράδοση του Πηλίου.

«Οι Αμερικανοί που έρχονται για περιπατητικές δράσεις στο Πήλιο, είναι συνήθως οικογένειες, ή ζευγάρια ή παρέες έξι το πολύ ατόμων, που επιλέγουν με αυτό τον τρόπο να γνωρίσουν την Ελλάδα κάτω από διαφορετική οπτική γωνία» υπογραμμίζει ο συμπολίτης συνοδός βουνού. Αντίστοιχες δράσεις αναπτύσσουν παράλληλα και οι Γερμανοί, οι οποίοι επικεντρώνονται στο ανατολικό και το δυτικό Πήλιο, ακολουθώντας πολλές φορές μόνοι τους τα παραδοσιακά μονοπάτια που υπάρχουν.

Η φουλ σεζόν των περιπατητικών δραστηριοτήτων βρίσκονται στην αιχμή της κυρίως τον Μάϊο και τον Σεπτέμβριο, ενώ η συνολική διάρκεια των εναλλακτικών μορφών τουρισμού εκτείνεται κατά μέσο όρο από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Οι προκρατήσεις που υπάρχουν, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ενθαρρυντικές και όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαραλής «εάν υπάρχει κλίμα ηρεμίας, χωρίς απρόοπτα, ή δυσάρεστα γεγονότα, πιστεύω ότι θα εξελιχτεί θετικά και η τουριστική κίνηση, η οποία αναμφίβολα επηρεάζεται άμεσα από διάφορους εξωγενείς παράγοντες».

Το Πήλιο είναι ένας μικρός παράδεισος για τον περιπατητικό τουρισμό, καθώς συνδυάζει αρμονικά το καταπράσινο βουνό, που καταλήγει σε όμορφες μικρές παραλίες. Παράλληλα, όμως, τα χωριά του Πηλίου είναι «ζωντανά χωριά» με πλούσια παράδοση και ιστορία, που αποτελούν από μόνα τους μια πρόκληση για τους ξένους. Οι λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού ενισχύουν, παράλληλα, με την παρουσία τους την τοπική οικονομία του Πηλίου, διαμένουν σε καταλύματα της περιοχής, γεύονται παραδοσιακές λιχουδιές και φεύγουν πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Το πρόβλημα όμως είναι, ότι ο εναλλακτικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι μεμονωμένες και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε» επισημαίνει ο κ. Βαραλής. Ο ίδιος εκτιμά πάντως, ότι εάν δοθεί περαιτέρω ώθηση από την πολιτεία, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η ταυτόχρονη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν της θερινής σεζόν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου