ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης οδοντίατρος στην αφίσα των Γιατρών του Κόσμου

βολιώτης-οδοντίατρος-στην-αφίσα-των-γ-147408

Μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από το βλέμμα του Χρήστου Ναούμη

Σταυρωμένα χέρια, ένα ελαφρύ σκύψιμο μπροστά και ένα βλέμμα που στέλνει όλα τα μηνύματα καθώς μύτη και στόμα είναι καλυμμένα με ιατρική μάσκα, είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά της φωτογραφίας που επιλέχθηκε για την αφίσα των Γιατρών του Κόσμου. Ο γιατρός της φωτογραφίας που θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα φτάσει όπου υπάρχουν άνθρωποι, είναι ο Βολιώτης οδοντίατρος Χρήστος Ναούμης και η φωτογραφία που επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικότερη για την καμπάνια της οργάνωσης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Για την επιλογή της καλύτερης φωτογραφίας, εφαρμόστηκε η διαδικασία της συγκέντρωσης περισσότερων like μέσω του facebook και οι χρήστες του διαδικτύου έστειλαν το Βολιώτη οδοντίατρο που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στην πρώτη θέση.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης για τη διαδικασία επιλογής φωτογραφίας, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου
Αγαπητοί μας φίλοι, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής της φωτογραφίας για την αφίσα των Γιατρών του Κόσμου.
Η οργάνωση αποφάσισε ότι θα χρησιμοποιηθούν σε αφίσα οι 2 πρώτες σε likes φωτογραφίες του διαγωνισμού.

Στην απόφασή μας αυτή έπαιξε ρόλο η ραγδαία και εξαιρετική αύξηση των likes κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, σε μια εκ των δυο φωτογραφιών, (όχι του Χρήστου Ναούμη) γεγονός που κρίνουμε ως κακόβουλη προσπάθεια διείσδυσης «χακαρίσματος» στον λογαριασμό των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας.

Το ατυχές γεγονός δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση, το Διοικητικό συμβούλιο, τα πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες αλλά και τις αρχές που παραμένουμε πιστοί ως οργάνωση, μια εκ των οποίων είναι η ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε διαγωνιζομένους αλλά και το «Ευ αγωνίζεσθαι».

Οι Γιατροί του Κόσμου πιστεύουν στην ανάγκη προβολής του έργου τους και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπιστικής δράσης. Ταυτόχρονα όμως είναι αντίθετοι στην εκμετάλλευση των ανθρωπίνων διαθέσεων του απλού πολίτη, ή στη βιομηχανία του ανθρωπιστικού marketing, για λόγους προβολής και διαφήμισης».

Ως εκ τούτου, στην καταμέτρηση των likes θα προσμετρηθούν όσα έγιναν έως τις 12 μμ και επειδή αυτά είναι σχεδόν ίσα, θεωρούμε πως ο διαγωνισμός ανάμεσα σε εκ προοιμίου καταπληκτικές φωτογραφίες έληξε «ισόπαλος».

Στην ανάρτηση της οργάνωσης, πρώτη φωτογραφία τοποθετήθηκε εκείνη που απεικονίζει τον Χρήστο Ναούμη σε εξέταση παιδιού στο παιδικό χωριό sos και δεύτερη έναν άλλο ιατρό.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Οπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηλής διπλωματίας, είτε με τη βοήθεια των ΜΜΕ.

Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου