ΤΑΞΙΔΙΑ

Ατραξιόν για τους ξένους το τρενάκι

ατραξιόν-για-τους-ξένους-το-τρενάκι-147332

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 13.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟ 2015

Στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το τρενάκι του Πηλίου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον 13.656 επιβατών στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Εντυπωσιακή είναι ταυτόχρονα η αύξηση που παρατηρείται στις κρατήσεις από τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που έχουν ήδη καταγραφεί για τη χρονιά που διανύουμε και υπολογίζονται σε ποσοστό 30% σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ενδεικτικό είναι ότι κρατήσεις για περιήγηση στο Πήλιο με το τρενάκι έχουν ήδη καταγραφεί για τα 20 από τα 28 κρουαζιερόπλοια μεγάλης εταιρείας, ενώ παράλληλα αναμένονται οι κρατήσεις δύο ακόμη εταιρειών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το «ποδαρικό» για το 2016 έκαναν οι δεκάδες επιβάτες του Costa Neoclassica, του εντυπωσιακού κρουαζιερόπλοιου με ιταλική σημαία, που άνοιξε τον κύκλο των αφίξεων της νέας χρονιάς στο λιμάνι του Βόλου. Οι ξένοι τουρίστες, Γάλλοι. Γερμανοί και Ιταλοί στην πλειοψηφία τους, ενθουσιάστηκαν από τη διαδρομή με το τρενάκι και περιέγραψαν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια τις ομορφιές της περιοχής.

«Συνομιλώντας με τους τουρίστες, διαπιστώνουμε ότι τους αρέσει πολύ η διαδρομή με το τρενάκι. Ολοι την χαρακτηρίζουν «φανταστική» και παράλληλα διαπιστώνουμε ότι οι ξένοι τουρίστες γνωρίζουν τι θα συναντήσουν και επιλέγουν συνειδητά το τρενάκι. Γενικά τους αρέσει πάρα πολύ η συγκεκριμένη διαδρομή» όπως αναφέρει η Βάσω Πράπα, προϊστάμενος αμαξοστοιχιών και υπεύθυνη τοπικά για το τρένο Πηλίου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Παράλληλα η ίδια επισημαίνει ότι στα κρουαζιερόπλοια σημειώνεται αυξητική πορεία, ξεκινώντας από το 2014. Το 2015, αντίστοιχα, σημειώθηκε 50% αύξηση στην κίνηση του τρένου Πηλίου από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και το 2016 αναμένεται, όπως προαναφέρθηκε, το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης να αγγίξει το 30%.

Γενική διαπίστωση είναι ότι το πεδίο της κρουαζιέρας εξελίσσεται διαρκώς και σημειώνει ανοδική πορεία, καθώς όλο και περισσότεροι ενδιαφέροντα για το τρενάκι. Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος περιήγησης στην περιοχή μας, για τους επιβάτες όλων των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Βόλου και στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η συνδρομή και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, οι οποίοι στηρίζουν ούτως ή άλλως την προσπάθεια για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η διαδρομή από τα Λεχώνια έως τις Μηλιές και αντιστρόφως, προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον πολλών ξένων τουριστών, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν το Πήλιο, ταξιδεύοντας με το τρενάκι. Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων το τρενάκι κυκλοφόρησε στη γραμμή από τον Αναυρο μέχρι την Αγριά, ένα τμήμα που δεν συγκέντρωσε το ανάλογο ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού και καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει η διαδρομή που πραγματοποιείται μέχρι και σήμερα, και είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους.

Το τρενάκι του Πηλίου αποτελεί τουριστική ατραξιόν για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η αναβάθμιση της γραμμής, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι στη χρονιά που πέρασε, είχαν ακυρωθεί τέσσερα δρομολόγια λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που είχε σημειωθεί τον περσινό Ιανουάριο, ενώ σημειώθηκε επίσης προσωρινή μείωση στα ποσοστά μετακίνησης των επιβατών, κατά το διάστημα έναρξης των capital controls. Παρόλα ταύτα και παρά τις αντιξοότητες που υπήρξαν για τους προαναφερθέντες λόγους, η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή για το τρενάκι του Πηλίου, ενώ η αντίστοιχη φετινή προοιωνίζεται εξίσου θετική.

Το τρενάκι είναι κομμάτι της τοπικής ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού και δίνει το «παρών» με ειδικές διαδρομές, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αφήγησης που πραγματοποιείται στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, κάθε καλοκαίρι. Οι τοπικοί Σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και την παρουσία του τρένου, το οποίο, σημειωτέον, έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες έντυπα και τηλεοπτικά αφιερώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο μεταξύ, οι διαδρομές συνεχίζονται, για το διαχρονικό κομμάτι της ιστορίας του Βόλου που συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο και τον τόπο που γέννησε τους κενταύρους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου