ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθειες για καλύτερη διαβίωση το αίτημα Ατόμων με Αναπηρία

προσπάθειες-για-καλύτερη-διαβίωση-το-147206

Η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης των δομών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, και η διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτείας αποτελούν έννοιες θεμελιώδους σημασίας, όπως υπογραμμίστηκε στη χθεσινή κοπή πίτας του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε στο «Ενυδρείο».

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Ράλλης Τσιουλάκης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα σοβαρά προβλήματα αλλά και αιτήματα που ζητούν λύση. «Το μεγάλο πρόβλημα και αίτημα αυτή την στιγμή, είναι η εμπέδωση και διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Είναι ζητούμενο και προς την πολιτεία, αλλά σίγουρα είναι ένα τεράστιο ζήτημα, που αφορά τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που συζητούμε συνεχώς για κοινωνική συνοχή, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν μπορεί οι Ελληνες πολίτες να παραμένουν και να αισθάνονται την κοινωνική συνοχή, μόνο εκεί που εκτείνεται το χέρι τους. Θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι πολίτες στην ιδιότητα του συμπολίτη και να καταλάβουν ότι και η διαφορετικότητα είναι ένα μέρος της ποικιλομορφίας της ελληνικής πόλης με Π κεφαλαίο».

Τους παριστάμενους υποδέχτηκε η Ράνια Καρανικόλα, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μελών και των οικογενειών τους.

Κορυφαία θέση στην ατζέντα των θεμάτων άμεσης προτεραιότητας είναι η λειτουργία δομής φιλοξενίας που θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Παράλληλος και εξίσου βασικός στόχος είναι η λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, με τη φροντίδα των γονέων – μελών του συλλόγου.

Σε ό,τι αφορά τη δομή φιλοξενίας για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η κ. Καρανικόλα ενημέρωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρίες και του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου σημείωσε ότι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν θα έχει ιδρυματικό χαρακτήρα, αλλά θα δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ, ταυτόχρονα, διερευνώνται οι προοπτικές διεύρυνσης του κατασκηνωτικού προγράμματος «για να μετέχουν όσο το δυνατόν, περισσότερα παιδιά», όπως είπε.

Η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, αλλά και πολλοί γονείς, πλαισιώθηκε μουσικά από τους Νίκο Αλεξίου (κιθάρα – τραγούδι) και Ράνια Παπάζογλου (τραγούδι), και αποτέλεσε την ευκαιρία, να απευθύνουν οι διοργανωτές ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους στηρίζουν ένθερμα τη δράση και τις προσπάθειες του συλλόγου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου