ΤΟΠΙΚΑ

Υπαξιωματικός στο σκηνικό φονικού

υπαξιωματικός-στο-σκηνικό-φονικού-14508

Τρεις Ρομά ηλικίας 63, 57 και 39 ετών, και δύο Βολιώτες, ένας 41χρονος υπαξιωματικός της Αεροπορίας και ένας 34χρονος υπάλληλος σε εργολάβο που συνεργάζεται με μεγάλο εργοστάσιο του Βόλου φέρεται να κρύβονται πίσω από τη ληστεία που συνέβη στις 12 Απριλίου 2016 στην οδό 28ης Οκτωβρίου 297 στο πάρκο Μεφσούτ, η οποία οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο τον 91χρονο πρώην τραπεζικό υπάλληλο Αντώνη Ιωάννου, όπως προέκυψε μετά από εμπεριστατωμένη, ενδελεχή και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ενα κομμάτι λευκό σχοινί που φαίνεται ότι είχε γενετικό υλικό οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ταυτοποίηση του 39χρονου Ρομά και οι αποκαλύψεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου που όλο αυτό το διάστημα δρούσε αθόρυβα είχε πλέον στα χέρια της αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και πειστήρια για την ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού και την απόπειρα ληστείας τελεσθείσας με ιδιαίτερη σκληρότητα από κοινού.

Οι προσαγωγές ξεκίνησαν προχθές το απόγευμα και το βράδυ, κατόπιν έκδοσης ενταλμάτων, ακολούθησαν συλλήψεις που συνεχίζονταν μέχρι μετά τις 12 το βράδυ.

Οι τρεις Ρομά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προσπαθήσει να κλέψουν τον άτυχο 91χρονο και μερικές μέρες πριν τη ληστεία όμως δεν τα κατάφεραν, καθώς ο μοναχικός ηλικιωμένος είχε ασφαλίσει καλά το σπίτι με κάγκελα και περίφραξη επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Επέστρεψαν στο σπίτι – στόχο, καθώς γνώριζαν ότι ο πρώην συνταξιούχος είχε χρήματα μαζί όμως με τους δύο Βολιώτες.

Ο 57χρονος Ρομά γνώριζε τον 34χρονο εργαζόμενο σε εργολάβο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να του όφειλε χρήματα και να δέχονταν πιέσεις για την πληρωμή. Ενόψει του «χτυπήματος», όπως σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει από καταθέσεις, τον κάλεσε να πάρει μέρος στη ληστεία. Ο 34χρονος με τη σειρά του προσκάλεσε και το φίλο του υπαξιωματικό, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επίσης προκύπτει από τις καταθέσεις, γνώριζε ότι βρισκόταν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση.

Οι πέντε κατέστρωσαν τη ληστεία όμως το αυτοκίνητο των Ρομά φαίνεται ότι ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής. Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή υποπτεύθηκαν την εμπλοκή των Τσιγγάνων, όμως συγκέντρωναν στοιχεία.

Κατά τη ληστεία οι δύο από τους τρεις Ρομά, σύμφωνα με πληροφορίες ο 63χρονος και ο 57χρονος κρατούσαν τσίλιες. Ο 39χρονος τρίτος Ρομά, από κοινού με τους δύο Βολιώτες μπήκαν στο σπίτι του 91χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία και οι πέντε δράστες φέρεται να ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη ληστεία.

Ωστόσο, αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι επιδίωξαν να σκοτώσουν τον άτυχο ηλικιωμένο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιστεύεται ότι σπουδαίο ρόλο θα παίξει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα ακριβή αίτια θανάτου του 91χρονου.

Το σήμα της Αστυνομίας

Αναλυτικά για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με κίνητρο τη ληστεία η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, η ανθρωποκτονία 91χρονου ημεδαπού στο Βόλο.

Ο 91χρονος είχε βρεθεί νεκρός το πρωί της (12-04-2016) σε παρακείμενη αποθήκη της οικίας του, ενώ οι χώροι της οικίας είχαν ερευνηθεί. Οπως προέκυψε δράστες είναι πέντε ημεδαποί, ηλικίας 34, 39, 41, 57 και 63 ετών, οι οποίοι χθες το μεσημέρι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ομολόγησαν τις πράξεις τους και μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους συνελήφθησαν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και της ληστείας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου».

Τι έλεγε το πόρισμα

Η ιατροδικαστική εξέταση απέδωσε τα αίτια θανάτου του 91χρονου σε πνευμοθώρακα τραυματικής αιτιολογίας. Ο άτυχος ηλικιωμένος, σύμφωνα με την αιτιολογία θανάτου του πορίσματος, τις τελευταίες στιγμές της ζωής του δυσκολευόταν να ανασάνει και πονούσε όταν τον άκουσε γύρω στις 9.30 το πρωί να βογκάει γειτόνισσα και κάλεσε σε βοήθεια.

Οι δράστες στην προσπάθειά του να τον φιμώσουν και να του δέσουν τα χέρια του έσπασαν τα πλευρά. Ο 91χρονος ήταν αδύνατος, ενώ λόγω της ηλικίας τους είχε αδύναμα οστά. Παρόλα αυτά, οι κατηγορούμενοι τον απείλησαν και με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου προφανώς μαχαιριού, καθώς στη σορό του βρέθηκαν επιφανειακά στοιχεία (γρατζουνιές).

Στην Ανακρίτρια για απολογία

Στην Ανακρίτρια Βόλου πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις με τις οποίες κατηγορούνται οι δύο εκ των δραστών, ο 57χρονος Ρομά και ο 41χρονος υπαξιωματικός της Αεροπορίας.

Οι φερόμενοι ως δράστες για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με κίνητρο τη ληστεία πήραν προθεσμία για σήμερα μετά την παραπομπή τους για απολογία χθες από την Εισαγγελία Βόλου. Οι άλλοι τρεις θα απολογηθούν αύριο, Μ. Σάββατο.

Στο Αυτόφωρο ο 39χρονος

Στο μεταξύ, ο ένας εκ των Ρομά ο 39χρονος καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικού χαπιού. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών και επτά ημερών. Δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι δεν γνώριζε ότι η βαριοπούλα που βρέθηκε στην κατοχή του είναι όπλο.

Ούτε και τη δικαιολογία ότι είχε ηρεμιστικό χάπι γιατί βρίσκεται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, καθώς δεν προσκόμισε κάποιο ιατρικό πιστοποιητικό. Στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι έχει καταδικαστεί και για άλλες πράξεις. Το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε το δικαίωμα έφεσης. Η ποινή του είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Μετά το αυτόφωρο οδηγήθηκε στο κρατητήριο καθώς θα απολογηθεί αύριο Μ. Σάββατο για τις κακουργηματικές πράξεις στην Ανακρίτρια Βόλου με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου