ΤΟΠΙΚΑ

Σε λευκή πολιορκία ο Βόλος

σε-λευκή-πολιορκία-ο-βόλος-144434

Ανακοινώθηκαν τηλέφωνα ανάγκης, παραμένουν ανοιχτοί δημοτικοί χώροι

Σε λευκή πολιορκία ο Βόλος χθες από τα ξημερώματα. Μέσα στην πόλη δεν το έστρωσε ωστόσο συνεργεία του δήμου, έδωσαν νυχθημερόν τη μάχη ενάντια στον παγετό, δεδομένου ότι η θερμοκρασία κινούταν οριακά πάνω από το μηδέν. Μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους δρόμους. Ανοιχτοί παραμένουν επίσης δημοτικοί χώροι όπου μπορούν να καταφεύγουν κυρίως άστεγοι πολίτες, ενώ οδηγίες εξέδωσε η ΔΕΥΑΜΒ απευθύνοντας συστάσεις προς τους πολίτες να μην αφήνουν το νερό από τις βρύσες να τρέχει ανεξέλεγκτα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως τις παρυφές της πόλης έφθασε χθες το χιόνι. Από τα ξημερώματα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του δήμου Βόλου, τέθηκε επί ποδός. Βυτιοφόρα του δήμου προχωρούσαν σε διαρκείς ρίψεις αλατόνερου τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και περιφερειακά: προς το Κοιμητήριο Κούκος και προς το ΧΥΤΑ, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η κίνηση των απορριμματοφόρων αλλά και στις «ακριτικές» συνοικίες της πόλης Φυτόκο, Μελισσάτικα, στην Αγία Παρασκευή, στη Χρυσοχοΐδη, αλλά και προς Γλαφυρές, Ν. Αγχίαλο, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Λαυρέντιο, Δράκεια, Σέσκλο και στο δρόμο προς Κουκουράβα.

Από νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησε η μάχη για την αντιμετώπιση του παγετού. Επτά αλατιέρες ιδιωτών και από πίσω επόπτες του δήμου, προχωρούσαν σε διαρκείς ρίψεις αλατιού στα «επικίνδυνα» σημεία: Κουκουράβα, Κατηχώρι, Σταγιάτες, Σέσκλο, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Λαυρέντιο, Δράκεια, Φυτόκο, Μελισσάτικα, προς ΧΥΤΑ και προς Κούκο.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπεύθυνη πολιτικής προστασίας, Βιολέτα Καντόλα, η υπηρεσία βρέθηκε επί ποδός έως αργά το βράδυ. Συνολικά ο δήμος έχει στη διάθεσή του 3 gcb, ένα μπόμπκατ, έξι μικρές και τρεις μεγάλες υδροφόρες, ένα τρακτέρ στο οποίο «κουμπώνει» και αλατιέρα και επτά αλατιέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου Βόλου, οι αναγκαίες ποσότητες αλατιού διανεμήθηκαν και στις δημοτικές ενότητες, ενώ λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρηθεί καθαρό και ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να μην υπάρξει πρόβλημα στις συγκοινωνίες.

Τηλέφωνα ανάγκης

Για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή της Πολιτικής Προστασίας 2421 0 80959, που εδρεύει στην υπηρεσία Καθαριότητας. Ακόμη γίνεται γνωστό ότι θα παραμείνουν ανοιχτά δημοτικά κτίρια και κοινωνικέςδομές, προκειμένου να φιλοξενηθούν και να προστατευτούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες όλοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη.

Ανοιχτοί χώροι

Με πρωτοβουλία του δήμου Βόλου, έμειναν επίσης ανοιχτοί δημοτικοί χώροι για τη φιλοξενία αστέγων και πολιτών που αναζητούν μία ζεστή «γωνιά», δεδομένης της παγωνιάς που επικρατεί. Ανοιχτά παραμένουν το ΚΑΠΗ Αγίου Γεωργίου, το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στο Δημαρχείο, το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας αλλά και το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Αναστασία Μορφογιάννη, στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων μεταφέρθηκαν κρεβάτια και έξτρα στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, νερά, αναψυκτικά και φαγητά για τους αστέγους. Το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 15 άτομα που θα αναζητήσουν κάπου να καταλύσουν, ενώ στην «υποδοχή» είναι εργαζόμενοι της ΚΕΚΠΑ αλλά και στη βραδινή βάρδια εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.

Συστάσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ

Με αφορμή τις συνθήκες παγετού που έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί να αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές για να μην παγώσουν οι σωλήνες, η ΔΕΥΑΜΒ απευθύνει συστάσεις προς τους καταναλωτές:

«Παρακαλούνται οι καταναλωτές τις δύσκολες αυτές ημέρες λόγω του παγετού, να μην αφήνουν τις βρύσες να τρέχουν ανεξέλεγκτα. Σας ενημερώνουμε ότι για να προκληθούν θραύσεις σε σωλήνες νερού και στα υδρόμετρα, θα πρέπει η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους -3ο C και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι, για την αποφυγή δημιουργίας πάγου στους αγωγούς και στο υδρόμετρο, αρκεί μία μόνο βρύση κρύου νερού να στάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, δεν συντρέχει κανένας λόγος να μένουν οι βρύσες ανοιχτές και έτσι να σπαταλούμε άδικα το νερό. Επιπλέον, λόγω του παγετού, μειώνεται η παροχή των πηγών, φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα το χειμώνα του 2002 σε παρόμοια κατάσταση.Επομένως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών στη χρήση του νερού, για την κάλυψη της αυξημένης κατανάλωσης που παρατηρείται λόγω της συνεχούς ροής σε πολλές βρύσες ταυτόχρονα, ώστε να μη σημειωθούν ελλείψεις νερού. Επίσης παρακαλείστε να μην ρίχνετε ζεστό νερό στο υδρόμετρο για να ξεπαγώσει, καθώς έτσι υπάρχει κίνδυνος θραύσης του κρυστάλλου, με συνέπεια την καταστροφή του οργάνου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου