ΤΟΠΙΚΑ

Εργατικό Κέντρο Βόλου: «Κερκόπορτα» για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων η υγειονομική κρίση;

εργατικό-κέντρο-βόλου-κερκόπορτα-γ-143841

Τον κίνδυνο ότι η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό μπορεί να αποβεί «κερκόπορτα» για την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, επισημαίνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της Διοίκησης αναφέρονται τα εξής: «Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου προειδοποιεί ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, με αφορμή τη σοβαρή υγειονομική κρίση (covid 19), κινούνται προς λάθος κατεύθυνση και θα βαθύνουν και άλλο την ήδη βαθιά, λόγω και των μνημονίων που προηγήθηκαν, κοινωνική κρίση.

Διαπιστώνεται, δυστυχώς, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αρχίζει να μετατρέπεται σε πολυεργαλείο, για την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και την περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ήδη, η εικόνα στην αγορά εργασίας τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη: εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων εργασίας, απολύσεις, περικοπή μισθού κατά 50%, εξαναγκασμός σε οικειοθελείς απολύσεις, διαθεσιμότητα, είναι τα υποπροϊόντα των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, που ασυνεπείς εργοδότες «αξιοποιούν», για να μειώσουν το «εργασιακό κόστος», με την κυβέρνηση να ποιεί τη νήσσα και να επιχειρεί να «ισοσκελίσει» το χάος, με επιδοματικά ψίχουλα στους εργαζόμενους-θύματα!

Οι ωμές δηλώσεις και «προειδοποιήσεις» κυβερνητικών στελεχών ότι «οι επιπτώσεις για την Ελλάδα δεν τελειώνουν με το πέρας της υγειονομικής κρίσης» προϊδεάζουν τους εργαζόμενους για τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές; Οι εργαζόμενοι τις ξαναγεύτηκαν στο πετσί τους, στα δέκα χρόνια των μνημονίων.

Για άλλη μια φορά, η τακτική του ολοκληρωτικού σοκ χρησιμοποιείται για να δώσει τη χαριστική βολή σ’ εκείνους, που σήκωσαν αποκλειστικά στις πλάτες τους όλα τα βάρη.

Το Ε.Κ. Βόλου, που ήδη δέχεται –και παρεμβαίνει– πληθώρα καταγγελιών και στην περιοχή μας, για καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας, με πρόσχημα τις ρυθμίσεις για τον κορονοϊό, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς αλλά να ενημερώνουν άμεσα τα συνδικαλιστικά Όργανα και τις αρμόδιες εποπτικές Υπηρεσίες.

Το ΕΚΒ δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων (ιδίως των μικρών), των αποδεδειγμένα πληγεισών από την κρίση. Η στήριξη όμως αυτή να μην προέλθει απ’ το νέο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν θα ανεχτεί να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου