ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο επείγοντα περιστατικά εξετάζονται από ιδιώτες γιατρούς στη Μαγνησία

μόνο-επείγοντα-περιστατικά-εξετάζον-143737

Ενημέρωση για την λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων δίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση αναφέρονται τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.), απευθύνεται προς όλους και επιθυμεί να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει οδηγία από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) ή από το Υπουργείο Υγείας για διακοπή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, λόγω της πανδημίας COVID 19 (Λοίμωξη από κορονοϊό).

Η οδηγία που έχει εκδοθεί από τον Π.Ι.Σ. προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς είναι να λειτουργούν τα ιατρεία τους εξετάζοντας κυρίως επείγοντα περιστατικά, ανάλογα με την ειδικότητα τους. Συγχρόνως πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα τόσο για τους ίδιους και το προσωπικό τους, όσο και για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους με δεδομένο όμως ότι υπάρχει έλλειψη βασικών ειδών ατομικής προστασίας για αυτήν την κατηγορία των ιατρών. Επί αυτού του θέματος ο Π.Ι.Σ. προσπαθεί να εξοικονομήσει από το Υπουργείο Υγείας το απαραίτητο υλικό προστασίας για να το διαμοιράσει στους ιατρούς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρόσφατα διευκρίνισε με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας ότι εάν δεν μεριμνήσει να εξοπλισθούν με μέσα προστασίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί θα λάβει απόφαση και θα εκδώσει οδηγία να κλείσουν τα ιατρεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία τους.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και δίδεται προτεραιότητα στην εξέταση από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων μόνον των επειγόντων περιστατικών είτε στο ιατρείο, είτε με επισκέψεις κατ’ οίκον. Προηγουμένως πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ ιατρού και ασθενούς είτε για αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς με οδηγίες είτε για εξέταση του ασθενούς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό με κλείσιμο συγκεκριμένου ραντεβού.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, ο τρόπος και το ωράριο λειτουργίας τους αφορά στους ίδιους τους ιατρούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη και αρμοδιότητα αυτών, και δεν υπόκειται σε διαταγές οποιασδήποτε αρχής. Εάν στο μέλλον, λόγω ειδικών συνθηκών, υπάρξει σχετικός νόμος ή υπουργική απόφαση που να καθορίζει διαφορετικά την λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και τον τρόπο εργασίας των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτό θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτήν την δύσκολη για όλους μας περίοδο, όλοι οι ιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες σεβόμενοι το λειτούργημά τους, την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους ασθενείς τους, αλλά και την επαγγελματική τους συνέπεια, προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο συνολικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, προσπαθώντας να καλύψουν τα προβλήματά και τις στρεβλώσεις του, οι οποίες πρέπει επί τέλους να διορθωθούν. Σεβόμενοι απόλυτα τον σημαντικό ρόλο τους έχουν προσφερθεί, όπως έχει γνωστοποιηθεί από τις ανακοινώσεις του Ι.Σ.Μ., να συμμετάσχουν σε μια σοβαρή, ολοκληρωμένη και λειτουργική πρόταση που θα πρέπει να καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας για αυτήν την δύσκολη περίοδο, προκειμένου να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις σημαντικές ιατρικές δυνάμεις που διαθέτει η χώρα μας.

Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους ασθενείς ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός δεν θα διακινδυνεύσει να ακυρώσει την μακροχρόνια σχέση που έχει οικοδομήσει με τους ασθενείς του. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα οι σχέσεις ιατρού και ασθενούς αλλάζουν και πρέπει να λειτουργήσουν με διαφορετική λογική, υπακούοντας στις νέες προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, σεβόμενοι τους κανόνες προστασίας και προφύλαξης ιατρών, προσωπικού ιατρείων, ασθενών και συγγενών τους από αυτόν τον ύπουλο εχθρό που μας ταλαιπωρεί.

Ο εχθρός αυτός θα νικηθεί εάν είμαστε όλοι μας (αρμόδιοι, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και πολίτες) ψύχραιμοι, πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και συντονισμένοι απόλυτα μεταξύ μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου