ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα για υπερχρεωμένους από τα Ειρηνοδικεία Βόλου και Αλμυρού

ανάσα-για-υπερχρεωμένους-από-τα-ειρην-142608

Εν μέσω κορονοϊού ενημερώθηκαν ότι οι κύριες κατοικίες τους σώζονται με γενναίο κούρεμα των οφειλών

Δίνει ελπίδα και εν μέσω κορονοϊού ο νόμος Κατσέλη. Αποφάσεις των Ειρηνοδικείων Αλμυρού και Βόλου έσωσαν μία για πάντα δύο νοικοκυριά από τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Επρόκειτο για δύο οικογένειες, που βρέθηκαν με ανοιχτά στεγαστικά δάνεια εν μέσω κρίσης, ενώ το εισόδημά τους έχει υποστεί δραματική μείωση.

Η Βολιώτισσα δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου λέει ότι στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι οι οφειλέτες δεν περιήλθαν με δική τους υπαιτιότητα σε οικονομική αδυναμία, ενώ οι τράπεζες τους απειλούσαν με κατασχέσεις.

Στη μία περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Αλμυρού έκανε κούρεμα οφειλών συνολικού ύψους 87.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη το Ειρηνοδικείο Βόλου αντίστοιχα 39.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ζευγάρι μεσηλίκων σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου είδε τις οφειλές του να μειώνονται κατά 74,34%. Επρόκειτο για μακροχρόνια άνεργους που είχαν οφειλές από στεγαστικό δάνειο συνολικού ύψους 117.000 ευρώ.

Οι υπερχρεωμένοι δούλευαν εργάτες σε χωράφια όμως η κρίση «άρπαξε» το αντικείμενο της εργασίας τους, ενώ αντιμετώπισαν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα επιβιώνουν με επιδόματα και την περιστασιακή βοήθεια των τέκνων τους.

Το δικαστήριο με την 76/19 απόφασή του όρισε να πληρώνουν συνολικό ποσό 125,29 ευρώ για 20 χρόνια αποδεχόμενο ότι τα εισοδήματά τους είναι ανεπαρκή και προστάτεψε την κύρια κατοικία τους, διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων.

Οι αιτούντες προσκόμισαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, που πιστοποιούν την τραγική πορεία της οικονομικής τους κατάστασης.

Στη δεύτερη περίπτωση, η απόφαση αφορούσε σε μισθωτό με άνεργη σύζυγο και δύο ανήλικα τέκνα. Ο υπερχρεωμένος είχε ήδη συνολική οφειλή ύψους 80.000 ευρώ όταν είδε τον μισθό του να κατεβαίνει στα 1.200 ευρώ λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και τη σύζυγό του να μένει άνεργη.

Με την 80/20 απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου θα καταβάλει μηνιαίες δόσεις ύψους 179 ευρώ για είκοσι χρόνια, ενώ ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει μηνιαίως ποσό άνω των 500 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι μόνο οι αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας ανέρχονται στο ποσό των μηνιαίων δόσεων και προστάτεψε το σπίτι της οικογένειας, ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων.

«Και στις δύο περιπτώσεις αποδείξαμε ότι οι οφειλέτες περιήλθαν σε οικονομική αδυναμία χωρίς δόλο μέσω αποδεικτικών εγγράφων και μαρτύρων», είπε η κ. Ευσταθίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου