ΤΟΠΙΚΑ

Απειλή για τους νέους οι αιρέσεις

απειλή-για-τους-νέους-οι-αιρέσεις-142596

Υπογραμμίστηκε στη χθεσινή Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Δημητριάδος

Απειλή για την προσωπικότητα των νέων κυρίως ανθρώπων αλλά και του πολιτισμού συνιστούν οι αιρέσεις όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών της τέταρτης γενικής ιερατικής σύναξης της Μητρόπολης Δημητριάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης.

Στο πλαίσιο του γενικού θέματος περί των αιρέσεων και της παραθρησκείας, πάνω στο οποίο ενημερώνονται οι κληρικοί, ομιλητές ήταν ο Πρωτ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Ο προτεσταντικός φονταμενταλισμός» και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αιρέσεις και παραθρησκεία, απειλή για το ορθόδοξο φρόνημα και τον πολιτισμό».

Περιληπτικά ο Σεβασμιώτατος θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο είναι απειλή για το ορθόδοξο φρόνημά μας και τον πολιτισμό μας οι αιρέσεις και η παραθρησκεία, ανέφερε τα εξής:

«Η Εκκλησία δεν φοβήθηκε την έρευνα και την αλήθεια, γιατί κεφαλή της είναι ο ίδιος ο Χριστός, που είναι η οδός και η αλήθεια. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος αλλά και υπεύθυνος διά τις επιλογές του. Η Εκκλησία δεν κινδυνεύει από την Θρησκευτική πίστη των άλλων ανθρώπων. Η αντίρρηση της Εκκλησίας αρχίζει από τη στιγμή που η Θρησκευτική πίστη γίνεται πρόσχημα για άλλους σκοπούς και άλλες επιδιώξεις» τονίζοντας ότι «η θρησκευτική ελευθερία παραβιάζεται εκεί όπου ασκείται προπαγάνδα με λαθεμένα στοιχεία και απατηλές δηλώσεις με σκοπό να παγιδευτούν ανύποπτοι πολίτες».

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος απάντησε στο ερώτημα αν οι αιρέσεις και οι παραθρησκευτικές ομάδες είναι απειλή για τον πολιτισμό μας, καταλήγοντας στα συμπεράσματα ότι «είναι σαφές ότι η παραθρησκεία και οι σύγχρονες αιρέσεις συνιστούν απειλή. Απέναντι σε αυτή την απειλή, η Εκκλησία καλείται να οριοθετεί την Ορθόδοξη πίστη.

Είναι ανάγκη οι κατά τόπους Πολιτείες να συνειδητοποιήσουν και οι κατά τόπους Εκκλησίες να υπενθυμίζουν ότι η δράση των παραθρησκειών είναι και πολιτικό πρόβλημα».

Ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων και η σύνοψη των συμπερασμάτων από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου