ΤΟΠΙΚΑ

Στα σκοτάδια… όσοι δεν έχουν γιατρό

στα-σκοτάδια-όσοι-δεν-έχουν-γιατρό-142566

Επείγει να εκδοθεί «οδικός χάρτης» για την εξυπηρέτηση όσων αγωνιούν τι θα κάνουν αν προκύψει θέμα υγείας – Να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Βόλου και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ λέει ο Ιατρικός Σύλλογος

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο κάθε πολίτης ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο να νοσήσει, αλλά εκατοντάδες Βολιώτες που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, βρίσκονται στα σκοτάδια… κυριολεκτικά και μεταφορικά, για το τι πρέπει να πράξουν και πού πρέπει να απευθυνθούν, αν αισθανθούν οποιαδήποτε αδιαθεσία που παραπέμπει στη συμπτωματολογία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσιάμης που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παρέπεμψε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ Βόλου) και στους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, όπου όπως υποστήριξε μπορούν να απευθύνονται όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό.

Στην πράξη ωστόσο αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο. Αφενός η λειτουργία των ιατρείων του πρώην ΠΕΔΥ δεν είναι σε 24ωρη βάση. Ο πυρετός όπως επίσης η δύσπνοια και ο έντονος βήχας δεν έχουν «ωράριο», ούτε ο κάθε πολίτης γνωρίζει πότε θα αρρωστήσει για να μπορεί να προγραμματίσει την επικοινωνία του με γιατρό. Αφετέρου στην περίπτωση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι επαγγελματίες είναι στη λίστα για να ξέρει σε ποιον θα απευθυνθεί αν παραστεί ανάγκη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μέχρι στιγμής παρ’ ότι η κρίση με τον κορονοϊό έχει ενταθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λίστα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, με αποτέλεσμα όσοι τυχόν χρειαστούν οδηγίες να κινούνται στα τυφλά… με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου που ρωτήθηκε για αυτό τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί, επισήμανε ωστόσο ότι στη λίστα των συμβεβλημένων γιατρών προκύπτουν αλλαγές και θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε φορά προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων

Επειδή πάντως υπάρχουν διαμαρτυρίες και παράπονα πολιτών για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων τα οποία πλέον έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες κορονοϊού, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δίνοντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις, επισημαίνει ότι κατά προτεραιότητα εξετάζονται τα επείγοντα περιστατικά και μόνο κατόπιν ραντεβού.

Οπως εξηγεί ο ΙΣΜ, η οδηγία που έχει εκδοθεί προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς είναι να λειτουργούν τα ιατρεία τους εξετάζοντας κυρίως επείγοντα περιστατικά, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Προηγουμένως πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ ιατρού και ασθενούς είτε για αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς με οδηγίες είτε για εξέταση του ασθενούς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό με κλείσιμο συγκεκριμένου ραντεβού», εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος. Εάν στο μέλλον, λόγω ειδικών συνθηκών, υπάρξει σχετικός νόμος ή υπουργική απόφαση που να καθορίζει διαφορετικά την λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και τον τρόπο εργασίας των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτό θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου