ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Να σταματήσουν φαινόμενα εξαναγκασμού εργαζομένων σε «οικειοθελείς αποχωρήσεις»

αλ-μεϊκόπουλος-να-σταματήσουν-φαινόμ-141860

Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ζήτησε με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για να σταματήσουν – όπως αναφέρει – τα φαινόμενα εξαναγκασμού εργαζομένων σε «οικειοθελή αποχώρηση» που παρατηρούνται στη Μαγνησία από επιχειρήσεις που καταστρατηγούν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Βουλευτής: «σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει ήδη περίπου 115.000 απολύσεις πανελλαδικά, γεγονός που αποτυπώνει σίγουρα μία εικόνα χωρίς προηγούμενο για τη χώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας τα οποία δεν είναι επαρκή. Δημιούργησαν έναν μηχανισμό γρήγορων και εύκολων απολύσεων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, και με τη συμβολή της Πολιτείας να περιορίζεται μόνο στην καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος χαμηλότερου από τον κατώτατο μισθό την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπονούνται κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, του 80% στη Νορβηγία, του 75% στη Δανία, του 66% στην Πορτογαλία και του 60% στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εργασίας «συνιστά» στις επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις, χωρίς όμως η σύσταση αυτή να μετουσιώνεται υποχρέωση.

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες εργαζομένων (που αφορούν τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις της Μαγνησίας) τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, όσο και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες επιχειρούν να απολύσουν τους εργαζόμενους πιέζοντάς τους να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση». Με τον τρόπο αυτό, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, προσπαθώντας να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες του νόμου, καταστρατηγούν ουσιαστικά τα μέτρα για την προστασία της εργασίας στις δύσκολες συνθήκες που ομολογουμένως περνάει η αγορά, «βαπτίζοντας» τις απολύσεις ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις».».

Ο κ. Μεϊκόπουλος κάλεσε τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα, καθώς με την κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η ανάγκη για την πληρέστερη δυνατή προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ακόμη, ζήτησε την ενίσχυση και την αξιοποίηση του ΣΕΠΕ για την ταχύτερη ανταπόκριση, τον άμεσο έλεγχο και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι επιταγές για προστασία της εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου