ΤΟΠΙΚΑ

«Ναι» στην πρώτη γραμμή… αλλά επ’ αμοιβή

ναι-στην-πρώτη-γραμμή-αλλά-επ-αμο-141385

Μόνο 20 Βολιώτες ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη κατά του κορονοϊού

Σε αντίθεση με το «κύμα» εθελοντικής προσφοράς που καταγράφεται από απλούς πολίτες που δηλώνουν συμμετοχή καθημερινά για να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «μετρημένοι στα δάχτυλα» οι ιδιώτες γιατροί που έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στο μητρώο που καταρτίζεται, ώστε εφόσον καταστεί ανάγκη να συνδράμουν το Αχιλλοπούλειο στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Από τα 350 ενεργά μέλη στη Μαγνησία μόνο 20 ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας να υποστηρίζει πως η μόνη λύση είναι η επίταξη ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών με απόφαση της κυβέρνησης με καθορισμένη αμοιβή. Την άποψη αυτή εξέφρασε σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ο πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμης Τσιάμης

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος δικαιολόγησε την απροθυμία των συναδέλφων του να προσφέρουν εθελοντικά στο ΕΣΥ, λέγοντας: «Είναι επαγγελματίες που παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ θα κλείσουν τα ιατρεία τους, θα βρίσκονται επί ποδός μέρες και νύχτες διακινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους να νοσήσουν. Είναι λογικό σκεπτόμενοι όλα αυτά να είναι επιφυλακτικοί περιμένοντας από την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο. Η επίταξη με μία συγκεκριμένη αμοιβή είναι η καλύτερη δυνατή λύση», είπε.

Να γίνουν τα κέντρα αναφοράς

Σημειώνεται πως το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, προχθές συναντήθηκε με τον διοικητή και στελέχη του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Στη συνάντηση ο ΙΣΜ επανέφερε την πρότασή του για διοργάνωση Κέντρων Αναφοράς Εμπύρετων Νοσημάτων, όπου θα γίνεται η διαλογή εμπύρετων περιστατικών με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτιστεί το Νοσοκομείο από ένα μεγάλο βάρος και θα μπορέσει απερίσπαστα να ασχοληθεί με την νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών που θα διακομίζονται από αυτό το Κέντρο.

Συγχρόνως συζητήθηκε και η πρόταση να δραστηριοποιηθούν στο Νοσοκομείο Βόλου και ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών από κορονοϊό που θα νοσηλεύονται. Οι επαγγελματίες αυτοί σύμφωνα με τον ΙΣΜ πρέπει να επιταχθούν από την Πολιτεία και να αμείβονται. «Η εφεδρική αυτή ομάδα ιατρών δεν μπορεί να βασισθεί στον εθελοντισμό αλλά θα πρέπει να προκύψει με απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών με αμοιβή που θα καθορισθεί ύστερα από συζητήσεις και συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον Π.Ι.Σ» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση. Τέλος στη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου για αγορά και προσφορά υλικών στο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ανάγκες σε εξοπλισμό που θα χρειασθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών από κορονοϊό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου