ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης στην πρώτη γραμμή

βολιώτης-στην-πρώτη-γραμμή-141354

Ο 50χρονος Σπύρος Πουρνάρας είναι διευθυντής του μικροβιολογικού στο Αττικόν, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, και πρόεδρος στην Επιτροπή Λοιμώξεων

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας βρίσκεται διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας, ο οποίος έχει επιτελικό ρόλο στο Αττικόν, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Ο Βολιώτης καθηγητής μικροβιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σπύρος Πουρνάρας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει, υπογραμμίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή και ο σεβασμός στους αδύναμους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για κάθε γιατρό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο διακεκριμένος καθηγητής είναι διευθυντής στο Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικόν, πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικόν και πρόεδρος στην Επιτροπή Λοιμώξεων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, που περιλαμβάνει τα δυτικά και νότια προάστια της Αττικής, καθώς και όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Δευτερότοκος γιος του γνωστού Βολιώτη γιατρού Αντώνη Πουρνάρα και της φιλολόγου Δωροθέας Πουρνάρα, ο πρωτότοκος αδελφός του Δημήτρης είναι πολιτικός μηχανικός, ο 50χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου διαγράφει εξαιρετική πορεία, καταθέτοντας τις δυνάμεις του στην κοινή προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας για αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενη, αλλά πάντα υπάρχει εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο, διότι απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας μέχρι τέλους».

Ο προσωπικός αγώνας είναι διαρκής, με την πολύωρη καθημερινή εργασία να αρχίζει κυριολεκτικά τα χαράματα μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ειδικά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Σε καθημερινή βάση γίνεται αποδέκτης της αγωνίας και της ανησυχίας του κόσμου, με τα ερωτήματα που δέχεται να περιστρέφονται γύρω από το «προφίλ» του κορονοϊού. Η απάντησή του αφοπλιστική και ειλικρινής: «Η ακριβής φύση του εχθρού είναι άγνωστη, γιατί είναι πολύ μικρό το διάστημα προκειμένου η πορεία της νόσου να αναλυθεί επαρκώς από τους επιστήμονες».

Σε καίρια θέση

Ο Σπύρος Πουρνάρας βρίσκεται σε καίρια θέση, σε μια καθοριστική και ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο», υπογραμμίζει με τη σεμνότητα που τον διακρίνει.

Στο πεδίο της επιστημονικής του ευθύνης εμπίπτει ο έλεγχος όλων των δειγμάτων των νοσοκομειακών λοιμώξεων, με το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται στα δείγματα του κορονοϊού το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πολύς κόσμος, λόγω της πανδημίας, δεν έρχεται πλέον για ελαφρά ενοχλήματα στο Νοσοκομείο, παρά μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη».

Αναφερόμενος στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την χαρακτηρίζει «δύσκολη αλλά ελεγχόμενη», καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αναγκαία» γιατί ο εχθρός είναι ύπουλος και «επιτίθεται» αδιακρίτως. Αναφερόμενος στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, επισημαίνει ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταθέτουν το 100% των δυνάμεών τους, υπενθυμίζοντας ότι η λέξη «φόβος» είναι άγνωστη για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, διότι προέχει η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Τιτάνια προσπάθεια

Περιγράφοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζει καθημερινά στο Αττικόν, ειδικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω του κορονοϊού, κάνει λόγο για «συνθήκες μάχης, ειδικά τις μέρες που υπάρχουν επείγοντα ή νέα περιστατικά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η καθημερινότητα των γιατρών είναι επιφορτισμένη με επιπλέον προσπάθεια, διότι ο νέος ιός είναι άγνωστος και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», τονίζει.

Η πολυπόθητη φαρμακευτική θεραπεία και το εμβόλιο, που θα αποτελέσουν τα δύο πιο ισχυρά όπλα για την καταπολέμηση του εχθρού, απασχολούν έντονα την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται αν η Ελλάδα έχει ελπίδες να λύσει τον «γρίφο», προχωρώντας στη μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που θα αποβεί σωτήρια για την ανθρωπότητα, με τον ίδιο να εκτιμά, ωστόσο, ότι «είναι πολύ δύσκολο. Γίνεται προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμη πρώιμο και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Για την ώρα, το βάρος πέφτει στην πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

Ο χρόνος λήξης του «συναγερμού» είναι άγνωστος, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας, πατέρας τριών παιδιών, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. «Ελπίζουμε να πάνε καλά τα πράγματα και να υποχωρήσει μετά τον Μάιο. Στο μεταξύ, πρέπει ο πληθυσμός να παραμένει στο σπίτι, σύμφωνα με τα μέτρα της πολιτείας και τις συμβουλές των ειδικών. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση» είπε, για να προσθέσει ότι «παίρνουμε αυστηρά μέτρα για να μη χειροτερέψει η κατάσταση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμά ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να προσέξουμε, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα η προσπάθεια». Πάγια θέση και συμβουλή του, η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι, για να αποβεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του και τις αυξημένες επιστημονικές του υποχρεώσεις, λόγω πανδημίας, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την γενέτειρά του, την οικογένεια, τους παιδικούς φίλους και τους συμμαθητές του από το 2ο Λύκειο Βόλου.

Who is who

Η επιστημονική πορεία του Σπύρου Πουρνάρα μετρά πολλούς επιτυχημένους σταθμούς, με αφετηρία την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1993, ενώ έλαβε τον τίτλο της Ειδικότητας Μικροβιολογίας – Βιοπαθολογίας το 1999. Το 2001 εκλέχθηκε λέκτορας και το 2007 επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και υπηρέτησε ως το 2012. Το 2011 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και το 2015 ως πρωτοβάθμιος καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2016 είναι διευθυντής στο Εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν.

Επίσης από το 2014 είναι προσκεκλημένος καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Groningen της Ολλανδίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Έχει δημοσιεύσει 191 επιστημονικές εργασίες σε έγκυρες διεθνείς ιατρικές επιθεωρήσεις, είναι τακτικό μέλος της συντακτικής ομάδας έξι ιατρικών επιθεωρήσεων και κριτής σε 65 ιατρικές επιθεωρήσεις, κάνοντας πράξη τον προσωπικό στόχο για προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου