ΤΟΠΙΚΑ

«Μισόλογα και μισές απαντήσεις από τον υπ. Οικονομικών για τους αρτοποιούς»

μισόλογα-και-μισές-απαντήσεις-από-το-139407

Τονίζεται σε αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε αναφορά που κατέθεσε, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, σχετικά με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε αρτοποιεία – φούρνους, έπειτα από υπόμνημα που του είχε αποσταλεί από το «Σωματείο Αρτοποιών Βόλου και Περιφέρειας Νομού Μαγνησίας».

Οπως τονίζεται στην αναφορά του βουλευτή «στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, μεταξύ των οποίων και σε παραγόμενα είδη αρτοποιείου, έγινε με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Οσον αφορά στο ζήτημα της πώλησης του ψωμιού από καταστήματα τροφίμων, ακόμη και από αυτά που ουδεμία σχέση έχουν με την παραγωγή άρτου, παρά μόνο με την έψηση κατεψυγμένης ζύμης και την πώλησή της (γνωστά και ως bake off), ο υπουργός «ποιεί την νήσσαν», κοινώς «κάνει την πάπια» αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις σχετικά με τον χαρακτηρισμό τέτοιων επιχειρήσεων ως φούρνων και τον κίνδυνο παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών αναφέρει τα εξής: «Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων μεταξύ των οποίων και σε παραγόμενα είδη αρτοποιείου ήταν προαπαιτούμενο μέτρο, μεταξύ άλλων, προκειμένου η χώρα μας να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διερευνηθεί η φορολογητέα βάση και να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής που κρίθηκαν ως απολύτως επιβεβλημένες δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου