ΤΟΠΙΚΑ

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα εκβιαστικά μηνύματα

η-δίωξη-ηλεκτρονικού-εγκλήματος-για-τ-138890

Να μην ανταποκρίνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου συμβουλεύει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τους πολίτες.

Τις περασμένες μέρες υπήρξε μαζική αποστολή emails σε χρήστες του διαδικτύου ανά την Ελλάδα και στον Βόλο, με τα οποία απατεώνες απειλούν με δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών των χρηστών, αν δεν τους καταθέσουν σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ και άνω εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Τα μηνύματα όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, ότι δεν πρόκειται παρά για ακόμη μία προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτρέπει τους παραλήπτες αυτών των μηνυμάτων να μην επικοινωνήσουν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές, να αγνοήσουν τα μηνύματα και να μην καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς που παρατίθενται, να μην ανοίξουν τυχόν συνημμένα έγγραφα.

Ακόμη, συμβουλεύει τους παραλήπτες των μηνυμάτων να αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται και να αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Οπως ενημερώνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλές καταγγελίες για περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης – “sextortion scam”» που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Στα μηνύματα αυτά εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής».

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη συνέχεια με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος χρηματικό ποσό αντίστοιχο ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Οι πολίτες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου