ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικοί στην ανεργία

εκπαιδευτικοί-στην-ανεργία-138765

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει εκτός σχολικών αιθουσών 3.000 εκπαιδευτικούς

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, δεκάδες εκ των οποίων από τη Μαγνησία. Τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, το πρώτο σχολικό κουδούνι, δεν θα τους βρει στα προαύλια των σχολείων, αλλά στους δρόμους για αναζήτηση εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, μολονότι οι ανάγκες στα δημόσια σχολεία, παραμένουν.

Χθες, άνεργοι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Σύμφωνα με την άνεργη δασκάλα Αναστασία Σωτηρίου, την ίδια ώρα που τα κενά στα σχολεία όλης της χώρας ανέρχονται στις 22.500, το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να προχωρήσει σε μόλις 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές που θα μείνουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Περί τους 3.000 εκπαιδευτικούς θα οδηγηθούν στην ανεργία, ενώ παράλληλα συζητούνται περικοπές στην παράλληλη στήριξη, αλλά και σε διδασκόμενα μαθήματα», ανέφερε η κ. Σωτηρίου.

«Οι ανάγκες της εκπαίδευσης δεν είναι πεντάμηνες, ούτε καλύπτονται με μπλοκάκι. Μας απασχολούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας γιατί έτσι είμαστε πιο φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πιο φοβισμένοι. Το 92% των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν την περασμένη χρονιά ήταν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και μόνο το 8% από το Υπουργείο. Ας μην ξεχνάμε τους 7.200 εργαζόμενους στα σχολεία που δούλεψαν με πεντάμηνα προγράμματα και τους συναδέλφους που προσλαμβάνονται πλέον στα ΕΠΑΛ – ΙΕΚ με μπλοκάκι. Αυτό είναι το νέο σχολείο, των μισο-άνεργων εκπαιδευτικών και των αμόρφωτων παιδιών», πρόσθεσε η ίδια ζητώντας κάλυψη όλων των κενών στη Μαγνησία με μόνιμους διορισμούς και μέτρα στήριξης των ανέργων.

Από το ίδιο βήμα, οι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα, να συστρατευτούν γύρω από την πρόσφατα συσταθείσα επιτροπή ανέργων εκπαιδευτικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου