ΤΟΠΙΚΑ

Προχωρά η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου στον Κούκο

προχωρά-η-δημιουργία-του-αποτεφρωτηρ-13855

Με αργούς ρυθμούς, αλλά σταθερά προχωρά το θέμα της κατασκευής αποτεφρωτηρίου στο Κοιμητήριο του Κούκου από τη Δημοτική Αρχή, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Μαρτίου 2012. Εντός των επομένων ημερών αποστέλλεται στο ΥΠΕΚΑ ο πλήρης φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν για να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να δοθεί έγκριση λειτουργίας του.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ν’ αναλάβουν μέσω κάποιας σύμβασης παραχώρησης, την κατασκευή και λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας Νίκος Μόσχος, «βρισκόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου. Σε επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ που είχαμε μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μας ενημέρωσαν ότι για τη χωροθέτηση και την έγκριση λειτουργίας του απαιτείται η έκδοση Π.Δ.

Ζήτησαν δε μία σειρά δικαιολογητικών όπως τεχνική έκθεση, επικαιροποιημένο τοπογραφικό διάγραμμα κα, που πλέον έχουν ετοιμαστεί και θ’ αποσταλούν τις επόμενες ημέρες». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Αποτεφρωτήριο σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο ήδη υφιστάμενο κτίριο, όπου προορίζεται να γίνει και το οστεοφυλάκιο, έκτασης άνω των 1200 τ.μ., όπου πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Πλέον των παρεμβάσεων που θ’ απαιτηθούν στο υπάρχων κτίριο για να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο, θ’ απαιτηθεί και κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.«Το σημαντικό είναι ότι έτσι και προχωρήσει θα είμαστε από τι πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που θα διαθέτει αποτεφρωτήριο.

Η Θεσσαλονίκη που το ξεκίνησε πρώτη αργοπορεί γιατί παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα κυρίως επειδή σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε γειτονικό δήμο», ανέφερε ο κ. Μόσχος. Επιπλέον ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του δήμου αλλά και η απόφαση του Δ.Σ. για τη δημιουργία του, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό στο εξωτερικό, να αναλάβουν το έργο.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν έχει αντιδράσει σθεναρά στην προοπτική δημιουργίας του αποτεφρωτηρίου, απλά ανακοίνωσε εξαρχής, ότι όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση θα τίθενται εκτός Εκκλησίας και δεν θα ψάλλεται η εξόδιος ακολουθία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου