ΤΟΠΙΚΑ

Στην Κατάνια της Σικελίας το ΓΕΛ Αγριάς

στην-κατάνια-της-σικελίας-το-γελ-αγριά-13788

Την Κατάνια της Σικελίας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Γενικού Λυκείου Αγριάς, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «Καταργώντας τα εμπόδια».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι καθηγητές Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, Γιώργος Καμπλιώνης και Αλεξάνδρα Μούρτζη και οι μαθητές Καλλιόπη Αντωνάκη, Αφροδίτη Κορομηνά, Μαριάννα Ρεμπελάκου, Ελευθέριος Κοτσοβός, Παναγιώτης Κοτσοβός και Παύλος Πλαφαδέλλης.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση μαθητών και καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Οι ομάδες εστίασαν σε θέματα όπως η γνώση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κάθε χώρας, η κατανόηση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, όπως τα αντιλαμβάνονται οι συμμετέχουσες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε διάφορες περιοχές της Σικελίας.

Την πρώτη μέρα όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Κατάνια, όπου θαύμασαν την παλιά πόλη, ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με τα περίφημα κτίρια σικελικού μπαρόκ, το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τον καθεδρικό ναό της Sant’ Agata, το Πανεπιστήμιο και το περίφημο δημαρχείο της με τις παλιές άμαξες.

Ακολούθησε εκδρομή στις Συρακούσες όπου οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, θαυμάζοντας την έκταση και το μεγαλείο μιας τόσο ιστορικής πόλης. Στη συνέχεια, περπάτησαν στην Ορτυγία, γνωρίζοντας από κοντά τα ιστορικά μνημεία της, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τον πολιτισμό της Μεγάλης Ελλάδας, μαθαίνοντας αρχαιοελληνικούς μύθους που συνδέουν τις δύο χώρες και θαυμάζοντας τα παλιά ιστορικά κτίρια και τα ερείπια των ναών.

Ακόμη, επισκέφθηκαν στην περιοχή της Enna, την Piazza Armerina και πιο συγκεκριμένα, τη Villa Romana del Casale, ένα ακόμη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με τα απίστευτα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά που καλύπτουν μια έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων.

Επιπλέον, ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων οικιστών της Σικελίας, επισκέφτηκαν την περιοχή Giardini Naxos και την Taormina, το αρχαίο Ταυρομένιο, με το εκπληκτικής ομορφιάς αρχαιοελληνικό θέατρο και τα γραφικά σοκάκια. Περπάτησαν στα μέρη που έζησαν εξέχουσες προσωπικότητες και γυρίστηκαν βραβευμένες ταινίες.

«Οι εμπειρίες όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ήταν μοναδικές. Το σπουδαιότερο μάθημα όμως ήταν η επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες και οι σχέσεις που κτίσθηκαν μεταξύ τους, αλλά και η συνειδητοποίηση του μεγαλείου του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΛ Αγριάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου