ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινη ενορία» η Ευαγγελίστρια

πράσινη-ενορία-η-ευαγγελίστρια-137405

Διάλεξη για την κλιματική αλλαγή στο πνευματικό κέντρο του ναού

Πρώτη ορθόδοξη «πράσινη ενορία» ο ιερός ναός Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, εντάσσοντας δράσεις και ομιλίες με οικολογικά ζητήματα στο πρόγραμμα δράσης.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο του κύκλου μηνιαίων ομιλιών με θέμα «Εκκλησία και οικολογική κρίση», του προγράμματος «Πράσινη Ενορία», η Ελένη Αντωνοπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ., θα μιλήσει με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή διαβαίνει το κατώφλι της Ελλάδας. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πρέπει να δράσουμε;».

Συγκεκριμένα, ο ιερός ναός Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις», το οποίο υλοποιείται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου της Μητρόπολης Δημητριάδος, σε συνεργασία με την WWF Ελλάς. Η ενορία αναδεικνύεται ως η πρώτη ορθόδοξη «πράσινη» ενορία σε επίπεδο Βαλκανίων, οικολογικά ευαισθητοποιημένη και αποτελούμενη από ενορίτες με οικολογική συνείδηση.

Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται τον περασμένο Ιούνιο και έχει ως στόχο να λειτουργεί ως έναυσμα για τη δημιουργία δικτύου κλιματικά ουδέτερων ορθοδόξων ενοριών, μέσω της παραγωγής ενημερωτικού υλικού, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της ενορίας και της ενίσχυσης της οικολογικής ευαισθησίας των ενοριτών, αλλά και ευρύτερα.

Βασική παρέμβαση για τη μετατροπή της ενορίας σε «πράσινη» ενορία είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του ναού, που βρίσκεται υπό μελέτη, και των κτηριακών υποδομών με φιλικές προς τον περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο προϊστάμενος του ναού π. Αμφιλόχιος Μήλτος υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι μεταξύ των δράσεων της ενορίας εντάσσεται η προκήρυξη σχολικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου για την κλιματική αλλαγή, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και κλιματική αλλαγή».

Θεμελιώδες το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη συγκεκριμένη ενότητα να κατέχει περίοπτη θέση στη διαδικτυακή σελίδα της Ευαγγελίστριας, ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί οδηγός προκειμένου να ενημερώνονται οι ενορίτες σχετικά με τη σημασία των πρακτικών οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Μεταξύ των οικολογικών δραστηριοτήτων που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της ενορίας της Ευαγγελίστριας, περιλαμβάνονται μηνιαίες ομιλίες, δενδροφύτευση, καθώς επίσης η προβολή ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής, με ανάλογο θέμα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου