ΑΛΜΥΡΟΣ

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα – ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

αμετακίνητοι-οι-αγρότες-στα-μπλόκα-α-136960

Νέα σύσκεψη μεθαύριο Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, ενώ μέχρι τότε δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες το πρωί δήλωσε ανοικτός σε διάλογο με τους αγρότες.

Σκληραίνοντας τη στάση τους οι αγρότες στα Τέμπη αποφάσισαν σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. και από τις 7 μέχρι τις 9 μ.μ.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει το μπλόκο της Νίκαιας, με τον αριθμό των τρακτέρ να ξεπερνά πλέον τις 2.500. Ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα τελωνεία, εθνικές οδοί και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Νέα σύσκεψη την Τρίτη

Νέα σύσκεψη, το μεσημέρι της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε η πανελλαδική συνέλευση των αγροτών στα Τέμπη. Οι εκπρόσωποι των 30 μπλόκων από όλη τη χώρα συμφώνησαν στην υιοθέτηση κοινού διεκδικητικού πλαισίου, που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε η νέα συνάντηση την Τρίτη. Μέχρι τότε, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.

Χθες καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς και σε εκπροσώπους φορέων, θέλοντας να υπογραμμίσουν το ευρύ κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο, τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από την Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.

Δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να χύσουν γάλα στο οδόστρωμα και να βάλουν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.

Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.

Πρόθυμος να συναντηθεί με αγρότες ο Αλ. Τσίπρας

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, προκειμένου να του μεταφέρουν τα αιτήματά τους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο.
Το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η «κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο».

Σήμερα συνέλευση στη Νίκαια

Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας εξακολουθούσαν και χθες να φτάνουν τρακτέρ από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500. Οι διοργανωτές έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.

Χθες Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο, ενώ πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό εν τέλει κατέληξε στο μπλόκο Νίκαιας, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Για σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.
Οπως επισημαίνουν οι αγρότες, το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις εξάλλου πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κλειστά τελωνεία

Συγκεκριμένα, κλειστά ήταν μέχρι τις 15.30 χθες τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ σήμερα το μεσημέρι αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία.
Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στο δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά.

Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας στην Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.

Εκλεισε για ώρες η Αθηνών – Κορίνθου

Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν για κάποιες ώρες την εθνική οδό.
Από τις 14.40 περί τους 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο.

Η τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον Ισθμό με παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως περίπου τους Αγίους Θεοδώρους.

Αποκλεισμοί των δρόμων σε πολλά σημεία σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 2 το μεσημέρι προχώρησαν οι αγρότες της Βοιωτίας σε δύο σημεία στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της διασταύρωσης στίβων αλλά και στο 110 χιλ. στο ύψος του Κάστρου.

Χθες στομπλόκο των αγροτών της Βοιωτίας στο Κάστρο βρέθηκε ο μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους αγρότες δηλώνοντας πως «και ο ίδιος είμαι αγροτόπαιδο και μπορώ να καταλάβω».

Στη Λαμία το μπλόκο στο 210 χιλ. στο ύψος της Ανθήλης ενισχύθηκε και με τρακτέρ από την Στυλίδα. Επικεφαλής στο κομβόι που έφτασε στην Ανθήλη ήταν ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Οι αγρότες στην Ανθήλη έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας κλείνοντας συγχρόνως και τους παράδρομους για την άνοδο από Αθήνα προς Λαμία. Ετσι ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση τη Λαμία καθώς η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το ύψος του Μπράλου στο 200ό χιλιόμετρο στην παλιά εθνική οδό αλλά και σε παράδρομους και στη συνέχεια μετά από την πόλη της Λαμίας παίρνουν κατεύθυνση προς Βόλο και Λάρισα επανερχόμενοι στην εθνική οδό.

Παράλληλα, σε αποκλεισμούς των δρόμων προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 43ο χιλιόμετρο στο ύψος του Δρούγου.
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί τρακτέρ και από την περιοχή των Φαρσάλων και προχωρούν σε αποκλεισμούς της παλιάς Εθνικής οδού από Λαμία προς Λάρισα.

Σε ενδεικτικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών προχώρησαν λίγο μετά τις 13:00 και οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Αταλάντης. Οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου το ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα αναγκάζοντάς την Τροχαία να εκτρέπει την κυκλοφορία στο παλιό δίκτυο και στους παράδρομους.

Τέλος ένα νέο μπλόκο, των αγροτών της δυτικής Λοκρίδας, στήθηκε από χθες το πρωί στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς στο ύψος του παλιού Λεβέντη. Οι αγρότες της περιοχής μετακίνησαν εκεί δεκάδες τρακτέρ από Τιθορέα Ελάτεια και τα γύρω χωριά και προχωρούν σε αποκλεισμούς του δρόμου.

ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ- ΑΕΡΙΝΟ:Ενισχύονται με δεκάδες τρακτέρ σε Μικροθήβες και Αερινό

Ετοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων την Τρίτη ενισχύονται ολοένα και περισσότερο από τρακτέρ τα μπλόκα των αγροτών στις Μικροθήβες και το Αερινό.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές οι οποίοι συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη που έγινε στα Τέμπη ενημέρωσαν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το δίωρο καθημερινό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αμετακίνητοι από τις θέσεις τους. Τα μπλόκα των αγροτών στη Μαγνησία ενισχύονται με νέα τρακτέρ που παρατάσσονται κατά δεκάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μπλόκο Μικροθηβών ενισχύθηκε χθες με άλλα 50 τρακτέρ. Ριζόμυλο, Μικρό Περιβολάκι και Φάρσαλα αύξησαν τα υφιστάμενα τρακτέρ τα οποία πλέον ανέρχονται περί τα 650.Παρών στις κινητοποιήσεις του δίνουν εκτός από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο και η Νέα Αγχίαλος.

Στο μπλόκο

του Αερινού τα τρακτέρ ανήλθαν χθες στα 40. Οι αγροτοσυνδικαλιστές το απόγευμα πραγματοποίησαν Συνελεύσεις με τα μέλη τους και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις του Μπλόκου Τεμπών.
«Ο αγώνας τώρα ξεκινάει» ανέφεραν χαρακτηριστικά και δήλωσαν για άλλη μία φορά πόσο αποφασισμένοι είναι για όλα.

Ο κ. Χρήστος Πάντζιος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών περιλαμβάνει το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής και είναι γνωστό. «Θα παραμείνουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Οι αγρότες το είπαν και το εννοούν. Η Ελλάδα θα κοπεί στα δύο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Γαλογαύρος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση και να τοποθετηθεί στα αιτήματα που θέτει ο αγροτικός κόσμος στην ομιλία του στη Βουλή. «Μέχρι την Τρίτη θα συνεχίζουμε τις επαφές» συμπλήρωσε.

Στο Αερινό ο κ. Νίκος Αγγελής είπε ότι το μπλόκο επίσης ενισχύεται καθημερινά. «Συνεχίζουμε όπως είμαστε» πρόσθεσε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αερογέφυρα του κόμβου Μικροθηβών Μαγνησίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές και ειδικότερα:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: Oλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Μικροθηβών Μαγνησίας (έξοδος προς Βόλο) και μέσω της Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον Α/Κ Μικροθηβών Μαγνησίας (είσοδος για Θεσσαλονίκη).

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα: Oλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/Κ Μικροθηβών Μαγνησίας (έξοδος για Βόλο και Φάρσαλα) και μέσω της Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον Α/Κ Μικροθηβών Μαγνησίας (είσοδος για Αθήνα).


Η ΛΑΕ χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών

Αντιπροσωπεία της Μαγνησίας επισκέφτηκε τα μπλόκα

Χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, η οποία με επικεφαλής το μέλος του Π.Σ.Κ. Δελημήτρο επισκέφτηκε τα αγροτικά μπλόκα Μικροθηβών και Αερινού.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, έγινε φανερή η αμετακίνητη απόφαση των αγροτών της Μαγνησίας να δώσουν μέχρι τέλους τον αγώνα για την επιβίωσή τους με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, για να κερδίσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Οπως αναφέρει, «οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν συγκροτήσει ένα μεγάλο, ενιαίο, αγωνιστικό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, ενάντια στα κυβερνητικά αντιαγροτικά μέτρα, κατά των μνημονίων, της κυβέρνησης και του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ.

Τα προωθούμενα μέτρα – «λαιμητόμος» στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, καταστρέφουν κυριολεκτικά τους αγρότες, οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας και σε εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα τους. Οπως υποστηρίζει, «στάθηκε στο πλευρό τους από την αρχή με το «ΟΧΙ» στα εξοντωτικά μέτρα του 3ου μνημονίου, που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ.
Η ΛΑΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών» προσθέτει μεταξύ άλλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου