ΤΟΠΙΚΑ

Προεκλογικοί ρυθμοί, χωρίς… εκλογές ~ Άρχισαν «ζυμώσεις», αλλά…

προεκλογικοί-ρυθμοί-χωρίς-εκλογές-136536

Κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρυτανικού σχήματος

Σε προεκλογικούς ρυθμούς από την έναρξη της νέας χρονιάς έχει μπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεταξύ ακαδημαϊκών έχουν ήδη αρχίσει «ζυμώσεις» στο πλαίσιο της διερεύνησης αν υπάρχει ενδιαφέρον καθόδου στις κάλπες, αλλά και σε επίπεδο συγκρότησης σχημάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών της πανεπιστημιακής οικογένειας.

Τουλάχιστον τρία μέλη του σημερινού πρυτανικού σχήματος, εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των ακαδημαϊκών. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη από μέλος ΔΕΠ από τη Λάρισα.

Ωστόσο, οι όποιες ζυμώσεις γίνονται σε αβέβαιο σκηνικό. Κανονικά η θητεία της πρυτανικής αρχής εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2022. Για την ανάδειξη της νέας πρυτανικής αρχής, οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας.

Προς το παρόν όμως τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και με ποιον τρόπο θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρυτανικού σχήματος, ενώ κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να δοθεί παράταση ενός έτους στη θητεία του σημερινού πρυτανικού σχήματος.

«Το αργότερο έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ούτε τι σχήμα θα ακολουθηθεί», σχολίασε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης ερωτηθείς για το θέμα των πρυτανικών εκλογών.

Υπάρχει σενάριο για την εκλογή πρυτανικού σχήματος όπως ίσχυσε και στις προηγούμενες εκλογές. Να εκλεγούν δηλαδή πρύτανης και αντιπρυτάνεις που συμμετέχουν στο ίδιο σχήμα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σενάριο που μιλά για συμβούλιο του ιδρύματος στο οποίο θα εκλεγούν έξι μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν για την ένταξη σε αυτό επιπλέον πέντε μελών ως εξωτερικών. Μεταξύ τους τα μέλη θα ορίσουν τον πρύτανη.

«Προς το παρόν τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη και σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας», σχολίασε ο κ. Μαμούρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου