ΤΟΠΙΚΑ

7 εκατ. € στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για εξοπλισμό εργαστηρίων και νέους ερευνητές

7-εκατ-e-στο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-για-136521

Συνολικά 30 προτάσεις κατατέθηκαν, υπό αντίξοες συνθήκες, για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Ποσό ύψους 7 εκατ. ευρώ διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του και σε ανθρώπινο δυναμικό, ανταποκρινόμενο στον στόχο της στρατηγικής έρευνας και τεχνολογίας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS 3).

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Πρόκειται για την πρώτη φορά, κατά την οποία το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυσή του σε εξοπλισμό εργαστηρίων, αλλά και την προσέλκυση συνολικά 170 νέων ερευνητών», τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης και η αντιπρύτανης Ερευνας Ιωάννα Λαλιώτου.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κατατέθηκαν συνολικά 30 προτάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 161 μέλη ΔΕΠ, 10 ινστιτούτα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) Ιάσων, 62 θεσμοθετημένα εργαστήρια και 30 τμήματα.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, οι προτάσεις αφορούν σε προμήθεια εξοπλισμού ύψους 4.228.376,60 ευρώ, πρόσληψη νέων ερευνητών για τους οποίους προβλέπεται δαπάνη 2.233.725,69 ευρώ, ποσό 344.415 ευρώ για δαπάνες δικτύωσης και ποσό 179.143,43 για αγορά αναλωσίμων.

Με την έγκριση των προτάσεων και την απορρόφηση των κονδυλίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, θα αποκτήσει μαζικά ερευνητικό εξοπλισμό, αλλά και δεκάδες νέους ερευνητές. Μάλιστα η ένταξη των νέων ερευνητών στα δημόσια ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τις πανεπιστημιακές κοινότητες.

Με διαδικασίες… fast track

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, η διαδικασία της κατάθεσης προτάσεων, προκειμένου το Π.Θ. να μην «χάσει» πολύτιμα κονδύλια και την ευκαιρία για την αγορά εξοπλισμού και την πρόσληψη νέων ερευνητών, δεν ήταν εύκολη και έγινε σε στενά χρονικά περιθώρια.

Αρχικώς η πρόθεση χρηματοδότησης του ΠΕΚ Ιάσων με σκοπό την ενίσχυσή του σε ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό είχε ανακοινωθεί δημοσίως τον Ιούνιο του 2020. Ακολούθησε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα (πανδημία, πλημμύρες, σεισμοί) και τελικώς η αναμενόμενη πρόσκληση δημοσιεύτηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Το Πανεπιστήμιο κλήθηκε να υποβάλει τις προτάσεις του, στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του ενάμιση μήνα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει τα κονδύλια μέσα σε 15 μήνες και πριν τη λήξη της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Προσάρμοσαν τις προτάσεις στα διαθέσιμα χρήματα

Για να μη χαθεί η ευκαιρία, το ΠΕΚ Ιάσων και τα 10 ινστιτούτα του αναλαμβάνουν να συντονίσουν τη διαδικασία, όπως εξήγησε ο κ. Μαμούρης, με στόχο την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά και την ισόρροπη διάχυσή τους σε όλο το πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, αρχικώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν σε προϋπολογισμό που άγγιζε τα 20 εκατ. ευρώ. Σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι απ’ όλα τα τμήματα, έγιναν μειώσεις προϋπολογισμών, προκειμένου να προσαρμοστούν στο συνολικό κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ, συνεδρίασαν οι επιτροπές των δέκα ινστιτούτων και προκρίθηκαν προτάσεις προς υποβολή.

«Στόχος να υπάρξει ισόρροπη κατανομή ανά θεματικές περιοχές και να το σύνολο των υποβολών να μην ξεπερνά τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης που έθεσε η Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

Αντιδράσεις

Για τη διαδικασία που επιλέχθηκε εκφράστηκαν αντιδράσεις από συνολικά επτά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα εκ των οποίων διαμαρτυρήθηκε και εγγράφως, καταγγέλλοντάς την ως «καταφανώς παράτυπη, αν όχι παράνομη».

«Τα πάντα έγιναν by the book», απάντησε στις αιχμές μικρής μερίδας ακαδημαϊκών ο κ. Μαμούρης, ενώ η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της διαδικασίας επικαλούμενη την πληθώρα των αποφάσεων συλλογικών οργάνων. Μίλησε για 90 αποφάσεις της Επιτροπής Ερευνών που είναι καταγεγραμμένες σε πρακτικά και αναρτημένες στο Διαύγεια, για συνεχή επικοινωνία με όλα τα μέλη ΔΕΠ και για διαρκείς διαβουλεύσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι κανείς δεν απέκλεισε κανέναν από την πρόσκληση, στην οποία «θα μπορούσε να είχε κατεβάσει προτάσεις μόνο του το ΠΕΚ Ιάσων». «Ηταν πολιτική απόφαση να ανοίξουμε τη διαδικασία σε όλο το Πανεπιστήμιο», σημείωσε.

«Με πολλές διαβουλεύσεις στα όργανα του Π.Θ. αλλά και με την Περιφέρεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια επιλέξαμε τον συγκεκριμένο τύπο πρόσκλησης και τη συγκεκριμένη διαδικασία για τη διάθεση των κονδυλίων, θεωρώντας ότι αποτελεί μια καλή διαχείριση για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, η απορρόφηση του συνόλου του προϋπολογισμού και η ισόρροπη διάχυση του οφέλους στο σύνολο του Πανεπιστημίου», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχε πρόταση για απορρόφηση των κονδυλίων για κτιριακές υποδομές, που όμως θα οδηγούσε σε απώλειάς τους καθώς θα απαιτούνταν διαδικασίες τριών έως τεσσάρων ετών, πρόταση για προμήθεια μόνο εξοπλισμού που θα έπαιρνε το Πανεπιστήμιο κεντρικά και ο καταμερισμός θα γινόταν από το πρυτανικό ή τον ΕΛΚΕ και θα οδηγούσε σε απώλεια της ευκαιρίας πρόσληψης ερευνητών και κατασπατάληση πόρων μέσα από την οριζόντια κατανομή τους. Τέλος υπήρχε πρόταση για αξιολόγηση προτάσεων από εξωτερικούς αξιολογητές που όμως θα οδηγούσε σε σοβαρή καθυστέρηση.

Κατήγγειλε εργαλειοποίηση ενόψει εκλογών

Ο κ. Μαμούρης εμφανίστηκε ενοχλημένος από τον «καταγγελτικό λόγο, που ευθέως υπαινίσσεται παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και που ανάγεται τελικά σε διαβολή και συκοφάντηση των 161 μελών ΔΕΠ μεταξύ των οποίων 14 πρόεδροι Τμημάτων και ένας κοσμήτορας που συμμετέχουν στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση στην Περιφέρεια και προέρχονται από σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και 60 εργαστήρια (με μοναδικό περιορισμό να έχουν έδρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τους όρους της πρόσκλησης), από μεμονωμένους κύκλους ανθρώπων, που, όπως φαίνεται, ενδεχομένως αποστρέφονται την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια και είναι διατεθειμένοι να παρεμποδίσουν τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου στον βωμό μικροπολιτικών και προσωπικών ανταγωνισμών».

Ευθέως μάλιστα αναφέρθηκε στις ερχόμενες πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενόψει των οποίων ορισμένα άτομα επιχειρούν να προκαλούν προβλήματα και σκιές, όπως είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου