ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑ.Σ. Βόλου κατά Μπέου και Αποστολάκη για την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΜΒ

λα-σ-βόλου-κατά-μπέου-και-αποστολάκη-γι-13632

Από την δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου» σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΜΒ για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών μέσω δανείου που θα αιτηθεί να λάβει ο Δήμος Βόλου, αναφέρονται τα εξής:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου της 29ης/06/2020, επιχειρήθηκε, για άλλη μια φορά, τόσο από τη δημοτική αρχή Μπέου, όσο κι από τις «αντιπολιτεύσεις», κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποπροσανατολισμός από τις πραγματικές αιτίες, που εδώ και χρόνια ο βολιώτικος λαός, ακριβοπληρώνει το κοινωνικό αγαθό του νερού, «απολαμβάνοντας» την υποβαθμισμένη ποιότητα του.

Η ΔΕΥΑΜΒ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, λειτουργούν με το νομοθετικό πλαίσιο που οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν νομοθετήσει με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οι διαχειριστικές διαφωνίες δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτό που οι λαϊκές οικογένειες και του Βόλου βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης.

Η εκβιαστική τακτική της δημοτικής αρχής Μπέου: «Ή δεχτείτε την πολιτική «εξυγίανσης» της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε τα επόμενα χρόνια οι δημότες να χρυσοπληρώσουν τις απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ, ή να γίνει «λύση και εκκαθάριση», δεν διαφοροποιούν τη λειτουργία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αφού είτε έτσι, ως ΔΕΥΑΜΒ, είτε αλλιώς ως διεύθυνση του δήμου δεν αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν χτίσει για να «πωλείται» το νερό!

Γι’ αυτό ο κ. Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ, των «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ», στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαπιστώνοντας «διαχρονική αδυναμία είσπραξης εσόδων» (από ποιους άραγε;) και υπερασπιζόμενος την πολιτική του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση μ’ αυτήν της ΝΔ, κάλεσε τη δημοτική αρχή, για εντατικοποίηση των εισπράξεων από την «πώληση» του νερού, για να υπάρχουν περισσότερα «έσοδα».

Η Νεοδημοκρατική αρχή Μπέου και η ΣΥΡΙΖΑϊκη «αντιπολίτευση» είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απάντηση του υπουργού εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Χαρίτση, στη ερώτηση του ΚΚΕ για ανάπτυξη πολιτικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση εναντίον των ληστρικών απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ από τη ΔΕΥΑΜΒ. Ο κ. Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν στράφηκε ενάντια στα συμφέροντα της ΕΡΓΗΛ, απλά, έμμεσα, πρότεινε τη … «λύση και εκκαθάριση».

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα! Η δημοτική αρχή Μπέου, που συγχρωτίζεται με τους βουλευτές της ΝΔ και τους γραμματείς υπουργείων της σημερινής κυβέρνησης, «ξέχασε» την πολιτική λύση. Αντ’ αυτού, επιχειρεί να λειτουργήσει τη ΔΕΥΑΜΒ με «κανονικότητα», μετά από μια περίοδο 5-6 χρόνων, καταβάλλοντας τις τοκογλυφικές ληστρικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ.

Όσο για το δάνειο 6,120 εκ. € για τη στήριξη της ΔΕΥΑΜΒ, δεν πρόκειται για επιπλέον χρηματοδότηση του δήμου μέσα στις αυξημένες ανάγκες που είχε να αντιμετωπίσει από την πανδημία του κορωνοϊου, αλλά για εμπροσθοβαρείς επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Δεν πρόκειται για επιπλέον ενίσχυση των δήμων, αλλά προκαταβολή από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μας «χαρίζουν» αλλά μας δανείζουν τον δικό μας «γάιδαρο»!. Σ’ αυτήν την νέα μορφή περικοπής των ΚΑΠ, συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στη δημοτικό συμβούλιο, πλην του ΚΚΕ!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου